A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Artur Ringart testar digital släktforskning

Välkommen till News55:s surfskola! Här låter vi Artur Ringart prova på och utvärdera olika digitala tjänster. Idag finns det digitala lösningar för de allra flesta vardagliga ärenden och i den här artikeln hittar du även en steg-för-steg-guide som visar hur du enkelt och snabbt kommer igång och använder tjänsterna. I det här avsnittet recenserar Artur digital släktforskning.

CAPE MEDIA

ArkivDigital har Sveriges mest omfattande internetarkiv med digitaliserade originalkällor för släktforskare och är störst i Sverige på sökbara personregister. Hos ArkivDigital kan du släktforska på nätet och med enbart ett par knapptryck hittar du uppgifter om alla svenskar som levt från 1840 ända fram till idag. Med hjälp av personregistret och sökingångar kommer du enkelt till de gamla kyrkoböckerna.

– Jag tycker att släktforskning känns spännande, men man bör vara intresserad av att ta reda på saker om sin familjs historia. Man kanske vill veta vad ens farfars far gjorde för något, vilka yrken de hade och om det finns några skandaler långt tillbaka eller positiva händelser. Jag tycker att vi många gånger har lätt för att glömma hur det var förr och hur det såg ut förr. Vi blir fartblinda med åren och just därför är det bra att få möjligheten att reflektera över de förändringar som skett. 

ArkivDigitals bildarkiv uppgår mot 88 miljoner digitala bilder i färg på olika arkivhandlingar som kyrkoböcker och bouppteckningar. ArkivDigital har även 189 miljoner sökbara registerposter som gör det enklare att komma igång med sin släktforskning. Både bildarkivet och registren uppdateras kontinuerligt med nytt material.

– Fördelen med färgbilder är att de blir mer levande. Man upplever dem inte som så gamla som de faktiskt är och därför tar man till sig dem på ett annat sätt. Det har jag själv inte minst noterat i färgfilmer från första världskriget. De bilderna fastnar på ett annat sätt än vad svartvita bilder gör.  

Artur tror att det finns ett stort intresse för släktforskning bland News55:s läsare.

– Dels för att man har mer tid på äldre dar, men också för att åtminstone jag gärna vill att mina barn och barnbarn ska känna till vår familjs historia. 

ArkivDigital erbjuder en kostnadsfri demoversion där du kan prova på att släktforska, innan du beslutar dig för att teckna ett abonnemang, för att få tillgång till allt material hos ArkivDigital. I demoversionen kan du prova på att släktforska och titta på bilder från Älvsbacka församling i Värmlands län och Röke församling i Kristianstads län. Artur Ringart delar med sig av sina tankar och hittills insamlade erfarenheter av släktforskning.

– Jag tycker att det är mycket bra att man får möjligheten att prova på för det krävs att man utvecklar ett genuint intresse om man vill fortsätta med släktforskning. Man får heller inte vara rädd för att prova sig fram. Klicka lite här, och lite där, och vara beredd på att det kommer att ta tid.

ArkivDigital är ett kraftfullt och lättanvänt program där du enkelt hittar rätt material genom att bläddra i arkivhandlingar och i sökbara register.

– Det var enkelt till en början då jag fick svar på vissa uppgifter, men om jag ska gå vidare och gräva djupare så fordras mer kunskap och tålamod. 

Artur Ringart ser fördelarna med att släktforska hemma via internet istället för att uppsöka olika stadsarkiv och landsarkiv. 

– Det är bekvämt och enkelt att sitta hemma. Dessutom kan jag göra det när jag tycker att jag har tid för det och att söka sig till en annan plats i fysisk bemärkelse är mer komplicerat och kräver ju viss planering innan. 

Så kommer du igång med ArkivDigital

  1. Registrera ett konto om du inte redan är medlem. Du registrerar ett konto här.
  2. Starta programmet genom att klicka på den blå rutan i övre högra hörnet 
  3. Skriv in din e-postadress och ditt lösenord 
  4. Nu är du igång!
CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!