A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Artur Ringart testar medicin online

Välkommen till News55:s surfskola! Här låter vi Artur Ringart prova på och utvärdera olika digitala tjänster. Idag finns det digitala lösningar för de allra flesta vardagliga ärenden och i den här artikeln hittar du även en steg-för-steg-guide som visar hur du enkelt och snabbt kommer igång och använder tjänsterna. I det här avsnittet recenserar Artur den digitala tjänsten "Mina Recept" som gör det digitala läkarbesöket mer tillgängligt.

CAPE MEDIA

Du kan logga in med din e-legitimation hos Apoteket för att beställa hem dina läkemedel snabbt och fraktfritt till dörren. Du kan även förnya läkemedel och se dina aktuella recept digitalt. Artur Ringart testar att logga in med mobilt BankID.

– Första intrycket är att det ser snyggt och välordnat ut. Jag såg hur många uttag jag har kvar för respektive läkemedel och hur länge recepten är giltiga. Jag kunde även se vilken högkostnadsrabatt jag har, berättar han.

Att få receptbelagd medicin hemskickad hela vägen till dörren tycker Artur också är mycket bra.

– Särskilt nu i coronatider då jag själv undviker att gå i fysiska butiker och apotek. Ibland kan det ju också vara bråttom med att få febernedsättande läkemedel, och då är det ju bra om man kan få de hemskickade istället.

Artur tänker att många av News55:s läsare skulle dra nytta av tjänsten Mina Recept. Han tycker heller inte att man ska vara rädd för att prova på tjänsten, trots att det i allmänhet finns en rädsla hos äldre att råka göra fel.

– Det är bra om man av olika anledningar har problem med att förflytta sig eftersom man inte behöver anlita hemtjänsten att hämta ut läkemedel. Vi som tillhör riskgrupper drar också nytta av detta eftersom vi bör undvika att besöka de fysiska apoteken.

När man ska förnya recept hos sin vårdcentral kan det dröja ett par dagar innan man kan hämta ut sin medicin, men genom Apotekets samarbete med Doktor24 kan man förnya sina läkemedel digitalt och dygnet runt, vilket är bra om det är bråttom med att förnya vissa läkemedel.

– Jag tror att det är väldigt individuellt vad folk anser om detta, men det kan vara en smidig lösning får många.

Artur tror att mycket beror på vilken kontakt man har med vårdcentralen där man bor och understryker samtidigt att vissa recept kräver att man gör en ny läkarundersökning.

Förutom den digitala vård- och receptförnyelsetjänsten finns Doktor24 numera på över 60 av Apotekets butiker i landet. Man kan vända sig till Doktor24 för att vaccinera sig mot exempelvis säsongsinfluensa, pneumokocker och bältros eller för att ta blodprover.

Själv skulle Artur vilja ha mer information om ersättningsmediciner och hur de fungerar.

– Om jag har använt ett läkemedel i många år och plötsligt föreslås att ta en medicin med ett annat namn, men som har samma effekt som min gamla, då blir jag ofta tveksam. Då funderar jag på om den här medicinen verkligen fungerar och är lika bra som min gamla.

Så här gör du

  1. Börja med att klicka här för att komma till sidan för inloggning
  2. Klicka på knappen “Logga in” under texten “Logga in med e-leg”
  3. Skriv in ditt personnummer med tolv siffror
  4. Starta appen för digital legitimation med BankID (BankID eller BankID på annan enhet med mobilt BankID)
  5. Skriv in din personliga kod för legitimering
  6. Notera att du legitimerar dig mot Apoteket AB
CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!