A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Artur Ringart testar digital säkerhet

Välkommen till News55:s surfskola! Här låter vi Artur Ringart prova på och utvärdera olika digitala tjänster. Idag finns det digitala lösningar för de allra flesta vardagliga ärenden och i den här artikeln hittar du även en steg-för-steg-guide som visar hur du enkelt och snabbt kommer igång och använder tjänsterna. I det här avsnittet recenserar Artur UC ID-Skydd.

CAPE MEDIA

Kreditbedrägerier och ID-kapningar är när någon annan person olovligen använder en annan persons identitet för ett bedrägligt ändamål. UC ID-Skydd ger dig ett viktigt skydd mot identitetskapningar. I skyddet ingår UC Bevakning, onlinebevakning, assistans och försäkring. Louise är produktspecialist hos UC och hon och Artur går här igenom UC ID-Skydd tillsammans.

UC Bevakning

Du som har UC ID-Skydd får en notis (via SMS eller e-post) så fort det görs en kreditupplysning på dig, via UC. På så vis kan du snabbt upptäcka om det felaktigt görs en upplysning på dig – som kan vara ett tecken på identitetsstöld.

Enligt kreditupplysningslagen (KuL) har du alltid rätt att få en kopia på kreditupplysningen.

– Den skickas till din folkbokföringsadress via post, alternativt i digitalt format till din digitala brevlåda, t.ex via UC eller Kivra, om du har en sådan. Men den stora skillnaden här är tiden det tar innan du får upplysningskopian. Med UC ID-Skydd får du en notis via SMS och/eller e-postmeddelande i realtid, i samma stund som en upplysning görs på dig. Om du eller någon annan gör en adressändring på dig får du också en notis om det via UC. Om det är du själv som har skickat in en adressändring kan du ignorera meddelandet, men om du inte har gjort det så är det viktigt att detta kollas upp, berättar Louise.

Du får också en notis om en förvaltare har utsetts åt dig.

– Det är bra att man får besked om det fort för det innebär ju att någon är inne och rotar i min identitet, konstaterar Artur.

Onlinebevakning

Med onlinebevakning i UC ID-Skydd kan du lägga in dina personliga uppgifter som du vill ha bevakade, såsom personnummer, betalkortsnummer, e-postadress och passnummer. Onlinebevakningen scannar av internet, både det publika nätet, men även andra delar såsom deep web och darknet, efter dina uppgifter och skickar en notis till dig om dina uppgifter hittas. På så vis kan du snabbt upptäcka vilka uppgifter någon kan ha kommit över och du får dessutom förslag på lämpliga åtgärder som minskar risken för att dina uppgifter missbrukas.

– Det är på deep web och darknet alla banditer håller till, som inte vill synas för mycket, konstaterar Artur.

Assistans

I UC ID-Skydd ingår assistans där alla kunder som har ett UC ID-Skydd kan ringa in dygnet runt för att få förebyggande tips och råd, men framförallt handfast hjälp om du råkat ut för en ID-kapning. Assistansen kan hjälpa dig att kartlägga brottet, bestrida fakturor, lägga in bedrägerispärr och ta bort orättmätiga anmärkningar.

– Om din identitet blivit kapad så ber assistansen dig att fylla i en fullmakt så att man kan agera, och lite beroende på hur långt ärendet har gått, kan det även gå över i försäkringsdelen av ID-Skyddet. Viktigt att känna till är att signering av fullmakt alltid sker på ett tryggt och säkert sätt, antingen genom en digital plattform med BankID eller genom att signera en utskriven fullmakt i pappersform som därefter postas in. Assistansen ber dig aldrig öppna ditt BankID för att godkänna fullmakten över telefon, förtydligar Louise.

Artur tycker att assistansen fyller en särskilt viktig funktion.

– Assistansen är viktig. Det är min trygghet i det här, just att kunna ringa in och prata med någon när man känner sig osäker och vill ha svar på sina frågor. 

Försäkring

Ibland kan det finnas efterföljande konsekvenser i fotspåren av en ID-kapning. Därför ingår två försäkringar, en försäkring mot kvarstående skuld och en rättsskyddsförsäkring.

– Har du blivit utsatt för en ID-kapning så kan UC ersätta dig med upp till tvåhundratusen kronor om du hann få skulder innan du kunde sätta stopp för ID-kapningen. Behöver du driva rättstvist så täcks rättegångskostnader med upp till femhundratusen kronor. En del hemförsäkringar täcker inte småmål av typen ID-kapningar och då är den här försäkringen ett bra komplement till det skyddet man eventuellt har i sin ordinarie hemförsäkring, säger Louise. 

Så kommer du igång med UC ID-Skydd

 1. Öppna en ny webbläsare och skriv in www.minuc.se
 2. I rutan där det står “UC ID-Skydd” klickar du på “Köp ID-Skydd”
 3. Välj vilket ID-Skyddspaket du vill ha. Det finns UC ID-Skydd, 2x UC ID-Skydd (för två personer) och UC ID-Skydd Familj (för upp till fem personer)
 4. Fyll i ditt personnummer, e-postadress och mobilnummer 
 5. Fyll i att du har läst integritetspolicyn och godkänn villkoren 
 6. Gå till betalning 
 7. Logga in på minuc.se med mobilt BankID. Du behöver inte ange ett lösenord!
 8. Under “Inställningar -> Mina uppgifter” väljer du om du vill bli meddelad via e-post eller SMS.
 9. Under fliken “Mina tjänster” kan du välja ID-Skydd (om du har flera tjänster hos UC) och se alla de aviseringar som har skickats till dig.
 10. Onlinebevakning ingår i UC ID-Skydd men behöver aktiveras av dig. När du är inne på ID-Skydd trycker du på “Gå till Onlinebevakning” och aktiverar därefter tjänsten. Där lägger du även in vilka uppgifter du vill ska bevakas och under “Ditt namn -> Se profil” väljer du om du vill få dessa aviseringar via e-post eller SMS.
 11. När du är klar kan du antingen stänga webbläsaren helt eller aktivt logga ut.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!