News55

Här finns det tusentals jobb

jobb i Norrbotten
Stora industrisatsningar och en åldrande befolkning gör att det saknas 100 000 personer i Norrbotten och Västerbotten. Foto: Helena Landstedt / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Inte mindre än upp till 100 000 nya invånare behöver befolka Norrbotten för att Sverige ska klara industrisatsningarna som sker där. Det bedömer Region Norrbotten, rapporterar SVT. Här är de jobb som det råder störst brist på just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Två av de största satsningarna som nämns handlar om produktionen av så kallat fossilfritt- eller grönt stål, som till exempel H2 Green Steel i Boden och Hybrit i Gällivare. Ytterligare en stor satsning är en planerad konstgödselfabrik i Luleå av Fertiberia

Utöver detta råder en stor brist på arbetskraft i många sektorer i länet. För att få fler personer att lockas bosätta sig i Norrbotten har inflyttningsprojektet “North Sweden Green Deal” startat – ett samarbete mellan Region Norrbotten och EU.  Satsningen är i storleksordningen  60 miljoner kronor. 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Luleå - där det behövs jobb
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker Luleå och Hybrit-projektet där man jobbar på att ta fram fossilfritt stål. Foto Pontus Lundahl / TT

Akademi Norr har tillsammans med Lapplands kommunalförbund, LKF, kartlagt vilka kompetenser inom näringslivet och offentlig sektor som behövs i 29 kommuner i norr. Detta har lett fram till att de har listat de 31 mest eftertraktade yrkesrollerna i norr, skriver Utbildningforframtiden.

Bristyrken i norr

Främst handlar det om hälso- och sjukvården, byggbranschen och pedagogiska yrken som söker personal. Även ekonomi- och redovisningskonsulter, It-säkerhetsspecialister och bygglovshandläggare pekas ut som bristyrken i norr.

Industrisatsningarna gör att behovet av elektriker ökat markant. Inte minst eftersom bostadsmarknaden och infrastruktur dras med i uppsvinget. 

– I varje nytt projekt så är det i regel väldigt många mantimmar som ska utföras av just elektriker. Samtidigt som byggandet i dag är mer komplext än det har varit tidigare. Det är mer teknik som gäller för att styra inomhusklimat, belysning, passage, larm och så vidare, säger Jimmy Molander, verksamhetschef inom elteknik på Umia till Utbildning för framtiden.

ANNONS

Även ledare inom många områden efterfrågas.

– Vi har sett stora behov av ledare inom alla områden men kanske främst inom byggbranschen där det efterfrågas projektledare, produktionsledare och arbetsledare, säger Sara Kandel, utbildningssamordnare på Akademi Norr. 

ANNONS

Mässor inriktade på jobb i norra Sverige

Behovet av arbetskraft i Norr upplevs vara så stort att specifika jobbmässor anordnas för att få in mer kompetens till den gröna omställningen som det främst handlar om. Bland annat jobbfestivalen Jobbainorr på Sergels torg i slutet av detta året.

Festivalen har tidigare arrangerats två gånger i Kungsträdgården. Jobbainorr själva uppger att det lett till att drygt 1000 personer har fått ett jobb. 

Läs vidare:

Bra för hälsan att jobba som pensionär

Sverker Olofsson: Vad händer med min glänta och din bäck?

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS