News55

Bra för hälsan att jobba som pensionär

En elektriker jobbar. En psykolog vid LTU menar att det är hälsosamt för pensionärer att jobba
En psykolog vid LTU menar att det är hälsosamt för pensionärer att jobba. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Hur aktiv du är som äldre kan kopplas till din mentala hälsa, därför kan det ha hälsofördelar att jobba när du är pensionär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Pensionsmyndigheten uppger nu 40 procent att de ska fortsätta jobba samtidigt som de tar ut pensionen, det har ökat sedan 2021 då endast 33 procent uppgav det.

Hälsofördelar

De senaste 20 åren har antalet jobbonärer, pensionärer som jobbar, fördubblats och psykologen Jessica Körning-Ljungberg, vid Luleå Tekniska Uiversitet, LTU, menar att det har hälsofördelar, det rapporterar SVT.

Hon säger att det går att koppla mental hälsa till hur aktiv du är som äldre och med sin forskargrupp har hon undersökt hur minnet kan påverkas av dagliga aktiviteter.

“Utifrån våra studier där vi bland annat tittar på flerspråkighet och yrkesval ser det ut som att hjärnan faktiskt är träningsbar”, säger hon till SVT.

Jessica Körning-Ljungberg har sett att ditt val av yrke kan hjälpa till att hålla ditt minne intakt, och att det också är bra för minnet att kunna flera språk.

Enligt henne är det extra viktigt att vara aktiv efter 65.

Superpensionärer

ANNONS

“När minnet går ned med ökad ålder, om man då väljer att vara aktiv och gå ut, engagera sig, kanske till och med ideellt, men bara göra någonting, är bra för vårat minne”, säger hon till SVT.

Hon säger att det håller oss fräscha och att hon brukar kalla de som är pensionärer i dag för superpensionärer.

“De sover bra, de äter bra, de umgås med vänner, de engagerar sig i massa olika aktiviteter och så vidare, så de är inte gamla och skröpliga utan de är pigga och fräscha, kanske som en 50-åring, och därför väljer de att jobba vidare, tror jag”, säger hon till SVT.

Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, har du numer rätt att jobba kvar på ditt jobb tills du fyller 69, men du kan fortsätta jobba längre än så om du kommer överens om det med din arbetsgivare.

Så mycket tjänar 58:or på att jobba några år till

Det svenska pensionssystemet är komplicerat och svårt att förstå. SPF Seniorerna har räknat ut hur mycket en person född 1958 tjänar på att arbeta några år längre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS