News55

Ministern: Det hör hemma på historiens sophög

ministern
Anna Tenje (M) accepterar inte åldersdiskriminering. Hon blir förbannad. Det hör "hemma på historiens sophög", anser hon. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

“Vi behöver slå hål på myter och fördomar mot äldre”, understryker äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon är påtagligt upprörd över hur äldre godtyckligt sorteras bort på arbetsmarknaden. Trots att många pensionärer vill jobba och sätta lite guldkant på ålderns höst.

Bakgrunden till att statsrådet är “förbannad” – hon är bokstavligen det – är avslöjandena om åldersdiskriminering på arbetsmarknaden i Pluskommissionens rapport Fler seniorer på arbetsmarknaden – ett plus för Sverige?

Det berättar Dagens PS som rapporterar på plats om rapporten och ministerns kommentarer.

Ministern: “Fler vill arbeta längre”

“Vi behöver jobba längre och måste se till både att fler får möjlighet att arbeta längre och att fler vill arbeta längre”, slår Anna Tenje fast.

Hon framhåller att diskriminering av äldre på jobbmarknaden inte alls är lika vanligt utomlands som i Sverige.

Här utmärker sig alltså vi som en svart fläck på kartan.

När äldre arbetar, så kallade jobbonärer, gör samhället en vinst. De där extraåren på arbetsmarknaden gör att äldre känner sig mer delaktiga.

ANNONS

Och det kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och demens vid sidan av rätt kost och träning, påpekar äldre- och socialförsäkringsministern under evenemanget som Dagens PS bevakar och som arrangerats av Skandia.

ANNONS

Slöta slösa bort äldre kompetens

Att inte ta till vara på äldres erfarenheter är att slänga bort kompetens, anser Anna Tenje.

“Vi pensionerar bort löpande kompetens och erfarenhet och det måste vi sluta med. Vi har inte råd med det slöseriet. Framför allt behöver vi arbetskraft, det finns inte en bransch som inte skriker efter arbetskraft”.

Arbetsgivare ratar personer som inte ens fyllt 40 år från att komma på jobbintervjuer, och många struntar nonchalant i att ens besvara deras ansökningar.

Det här beteendet kan vara “olagligt”, deklarerar ministern och poängterar att fördomar av det här slaget hör hemma “på historiens sophög”.

Här kan du ta del av Pluskommissionens rapport i sin helhet.

Läs mer: Sverige sämst i Norden på att anställa 55 plussare News55

ANNONS

Missa inte: Dubbelt så många äldre jobbar Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS