News55

Dementa Kerstin, 87: Jag blev utsatt för polisvåld

Kerstin
Kerstin, 87, som har två demensdiagnoser, hävdar att hon utsatts för polisvåld. (Johan Nilsson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Slängdes in i polisbil, trycktes ner och kunde inte andas, berättar hon. Aftonbladet uppmärksammar händelsen där den utpekade polisen slipper straff.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det verkade som det var en stor person som låg ovanpå mig. Jag sa ‘jag kan inte andas, släpp mig’. Då tryckte han hårdare i stället. Det var den mest obekväma bilfärd jag någonsin varit med om”, berättar Kerstin – som har två demensdiagnoser – i ett inspelat samtal med sonen Pär-Johan, uppger tidningen.

Kerstin skulle transporteras från Sankt Görans sjukhus i Stockholm till Nacka sjukhus.

Det var 7 augusti och hon ville inte bli ditkörd av polisen, framgår det.

Fick svåra tandskador

Efter den våldsamma polistransporten hade Kerstin blåmärken och ett sår på läppen och 13 dagar senare tappade hon en tand i överkäken.

Flera av hennes tänder, som skadades svårt, måste nu bytas ut, berättar Aftonbladet.

Hennes son säger till tidningen att Kerstins tandläkare slagit fast att tandskadorna är en följd av polisvåldet hon blev föremål för.

ANNONS

Ärendet är nedlagt

ANNONS

Kammaråklagaren har konstaterat att det användes våld under polistransporten av dementa och 87-åriga Kerstin, men menar att det var försvarligt.

Kerstin har inte förhörts i ärendet och det som inleddes som ett tjänstefel är nu nedlagt av åklagaren och ytterligare en annan åklagare kom fram till samma beslut.

Den polis som satt i baksätet med Kerstin under skräckfärden har heller inte förhörts. Enligt åklagaren är skälet till det att han inte blev delgiven någon misstanke om brott.

Kerstin är 155 cm och väger 60 kilo

Kerstins son Pär-Johan är upprörd:

“Min mamma är 155 centimeter kort och väger endast 60 kilo. Ändå satte sig en polis ovanpå henne, så att hon inte fick luft och flera tänder skadades. Folk tror inte att det är sant när man berättar”, säger han till Aftonbladet.

Läs även: Kvinna rånad – sparkade sönder rullatorn News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS