Under 2024 infördes ett förbud mot eldning av trädgårdsavfall i hela landet, vilket väckte både kritik och frågor. Att elda trädgårdsavfall har länge varit en vanlig metod för att bli av med löv, grenar och annat organiskt material. Samtidigt har det funnits regler och restriktioner för att minska brandrisk och luftföroreningar. Nu har en ny …
En pizzeria får skarp kritik efter att ha använt en cementblandare – närmare bestämt en blandarstav för cement eller färg – för att tillverka bearnaisesås. Det var vid en oanmäld inspektion som miljökontoret i Norrhälsinge gjorde den minst sagt ovanliga upptäckten, rapporterar SVT Nyheter. Mögel, smuts – och en cementblandare Den aktuella cementblandaren som hittades …
SPF Seniorerna, en organisation som försvarar äldres rättigheter, riktar skarp kritik mot kommunerna och hänvisar till de olagligt långa väntetiderna inom äldrevården. Kommuner är nämligen skyldiga att se till att beviljade insatser verkställs inom rimlig tid. Om väntan blir längre kan de drabbas av straffavgifter. Trots detta rapporterade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att …
Skådespelaren Katrin Sundberg sitter ofta på kaféet i bottenvåningen på huset där hon bor och iakttar människor, sen gör hon humor av det. Många kommer nog ihåg Katrin Sundberg från barnprogrammet Häxan Surtant som hade premiär i Jullovsmorgon 2004. Häxan Surtant var arg och gnällde över det mesta, det skriver Senioren. Katrin Sundberg har också …
Ett äldreboende i Upplands Väsby utanför Stockholm söker vinylskivor på svenska, för en dj-dag där gamla skivor ska spelas till eftermiddagskaffet. På äldreboendet Brobacken i Upplands Väsby vet aktivitetssamordnaren Scot James att musik sprider glädje och att vinylskivor återuppväcker nostalgiska minnen. Han efterlyser nu vinylskivor från allmänheten eftersom han i vår ska ha en aktivitet …
Kommer ni ihåg kungens namngroda när han skulle avslöja pris Carl Phip och Sofias dotters namn och sade Inse i stället för Ines? När kungen i en konselj den 10 februari i år skulle avslöja namnet på den nya prinsessan sade han i direktsändning fel namn. Det namn han skulle säga var Ines Marie Lilian …
I början av mars varslade Hylte paper i Halland 60 av sina 270 anställda om uppsägning – en direkt konsekvens av elpriset. Hylte pappersbruks VD Roger Bergström, tycker att läget är jobbigt: “Hade vi legat norr om Gävle hade vi haft 200 miljoner kronor mindre i elkostnad per år”, säger Roger Bergström. Han baserar siffran …
Många trafikanter gör fel i vardagstrafiken – ofta utan att ens vara medvetna om det, och riskerar böter. Att alla följer trafikreglerna är en förutsättning för att vägarna ska vara säkra. Ändå är det vanligt att bilförare missförstår eller ignorerar vissa grundläggande regler, skriver Dagens Nyheter. Enligt både polis och trafiksäkerhetsorganisationer rör det sig ofta …
Bör vissa droger legaliseras och beskattas? Inte av ideologiska skäl, utan som ett sätt att finansiera landets försvarsupprustning i en tid av ökat säkerhetshot, tycker Mattias Svensson. Mattias Svensson är en debattör för SvD Ledare, som är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat. Bakgrunden till Mattias Svenssons resonemang om droger är den växande oron för …
Anne-Marie Norman fick Olof Palme att införa prisstopp 1972 – men är skeptisk till matbojkotten i nutid. När Anne-Marie Norman 1972 slog näven i bordet och ringde en kvällstidning, visste hon inte att hennes ilska skulle leda till ett historiskt prisstopp på mat. Tillsammans med Skärholmsfruarna samlade hon tusentals människor i protest mot höga matpriser …
Regeringen vill stärka patient-, brukar- och anhörigorganisationers möjlighet att bidra till utveckling av vården. Hur ser de på det? Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har av regeringen fått i uppdrag att ”kartlägga förutsättningarna för patient- och anhörigorganisationerna samt analysera förväntningar och efterfrågan på dessa organisationer som medskapare i vården”, det framgår av ett pressmeddelande. Målet …
I Göteborg har en händelse på en förskola lett till både avsked och en rättslig utredning efter att en lärare misstänks ha utsatt flera sexåriga elever för kränkande behandling. Barns välmående och trygghet är grundläggande för skolans uppdrag, och när dessa rättigheter bryts av en vuxen som ska skydda och stödja dem, väcker det starka …
Den första stationen under vatten byggs just nu till Stockholms tunnelbana, och nyss har sprängningarna inför bygget i Lumaparken färdigställts. Projektledaren Göran Leverud förklarar för varför det är problematiskt att bygga under vattnet: “När vi bygger under så här mycket vatten ökar risken för vatteninträngning i tunnlarna på grund av det höga trycket. Det kräver …
Antalet personer med adhd-diagnos har ökat kraftigt i Sverige, särskilt bland barn och ungdomar. Idag har cirka 10 procent av pojkar och 6 procent av flickor i åldrarna 10–17 år fått diagnosen, och siffrorna ser ut att fortsätta stiga. Regeringen har initierat en granskning av privata företag som genomför adhd-utredningar. Syftet är att undersöka om …
Två italienska skidåkare i 45- och 50-årsåldern har bekräftats döda efter lavinolyckan i Abiskofjällen under torsdagen. Olyckan inträffade nära Kårsavagge, ett område som är populärt för helikopterskidåkning. De omkomna deltog i en heliskiingtur där man flygs upp med helikopter för att åka offpist i fjällterräng, skriver Omni. Kallax Flyg heter företaget som tillhandahöll helikoptern. …
Många svenska kommuner står inför ekonomiska utmaningar, men en sticker ut. Pajalas kris jämförs med den kris Haninge drabbades av på 1990-talet. Christine Feuk är handläggare på SKR:s sektion för demokrati och styrning. Hon förklarar för Dagens Samhälle: “Förutom det exemplet har ingen svensk kommun varit så illa ute, ingen har kommit så nära en …
En kvinna vars jobb på Arbetsförmedlingen var att tala med arbetssökande i telefon tryckte bort dem när de ringde. Nu kan hon få sparken. Arbetsförmedlingen påbörjade en granskning av en medarbetare efter vad myndigheten kallar lång tids misskötsamhet, det skriver Expressen. I december 2024 gjorde Arbetsförmedlingen en stickkontroll av hur medarbetaren hanterat 112 ärenden och …
Kusinen till den misstänkte Christer A i Palmemordet talar för första gången ut och berättar att han redan dagen efter mordet anade att gärningsmannen kunde vara hans egen släkting. I Svenska Dagbladets nya poddserie “Mannen med revolvern” granskas Christer A-spåret i Palmeutredningen. Missa inte: Ger ut “sista boken” om mordet på Olof Palme. News55. Kusinen: …
När statsminister Ulf Kristersson höll sin första regeringsförklaring hösten 2022 talade han om satsningar endometrios, men hittills har ingenting hänt. Ulf Kristersson (M) har upprepade gånger utlovat satsningar på folksjukdomen edometrios, men satsningarna lyser med sin frånvaro, det skriver Aftonbladet. “En större satsning genomförs riktat mot mer jämställd vård, kvinnosjukdomar och forskning om kvinnors sjukdomar …
Färdtjänst har länge varit en viktig del av det svenska transportsystemet. Men vad händer när de som behöver tjänsten inte längre beviljas den? Färdtjänst gör det möjligt för alla som har svårt att resa med kollektivtrafik att ta sig till arbete, vårdbesök och fritidsaktiviteter. Under de senaste åren har dock antalet personer som beviljas färdtjänst …
Donald Trump hotar att starta ett skattekrig mot Europa genom att dubblera tullarna för utländska bolag och privatpersoner. Trumpadministrationen har identifierat en 90 år gammal amerikansk lag som aldrig tidigare använts men som kan ge presidenten rätt att dubblera skatten på utländska bolag och privatpersoner. Målet är att slå tillbaka mot länder som inför skatter …
En man i Kalifornien har tilldelats skadestånd efter att ha drabbats av brännskador när en kopp hett te spilldes över honom på Starbucks. Mannens advokat, Nick Rowley, säger att hans klient har fått permanenta skador som förändrat hans liv för alltid. “Ingen summa pengar kan ångra den katastrofala skada han har fått, men den här …
Kommunerna får det skakigt nu när andelen personer över 85 år i Sverige väntas öka med 50 procent fram till 2033. En demografisk förändring så stor kommer skapa stora utmaningar för kommunerna, särskilt inom äldreomsorgen, där behovet av personal och resurser ökar markant. Sabina Joyau, sektionschef för äldreomsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), ser …
Varje år ökar de anmälda felen på Sveriges järnväg. Under 2024 landade summan på 73 649 stycken. Det motsvarar mer än 200 fel per dag och är en av de högsta siffrorna sedan Trafikverket bildades 2010. Endast 2018 har registrerat fler felanmälningar. “Järnvägen mår inte bra. Den är sjuk, det finns mycket som är eftersatt och …
Ekobrottsmyndigheten misstänker att ledande personer inom vårdbolag har använt vårdpengar till dyra bilar och lyxliv. Tidigt på onsdagsmorgonen den här veckan gjorde Ekobrottsmyndigheten och Polisens insatsstyrka husrannsakan hemma hos flera personer kopplade till vårdbolag, det rapporterar Sveriges Radio. Fem gripna I samarbete med Polisen, Inspektionen för vård och omsorg och Skatteverket gjorde Ekobrottsmyndigheten gjorde även …
Telia ska skydda sina kunder genom att blockera bedrägerisamtal och se till att bedragarna drabbas ekonomiskt. Telia Payback är bolagets nya säkerhetsskydd mot en typ av bedrägerisamtal, så kallade wangiri-samtal. Vid wangiri-samtal ringer kriminella upp från ett betalnummer från utlandet och lägger på efter bara en ringsignal, det skriver Seon. De offer som ringer tillbaka …
Satsningen Äldrelotsen i Upplands Väsby har på ett år tagit emot 18 000 telefonsamtal med frågor från äldre. Upplands Väsby kommun i Stockholms län har satsat på en funktion för äldre inom kommunens kontaktcenter Väsby Direkt, det skriver Senioren. Sofie Skogaby, chef för Väsby Direkt, säger att kommunen alltid har fått många frågor från äldre …
Snart höjs panten på flaskor och burkar, men bara på dem du köper efter höjningen, och väntar du för länge med att panta försvinner pantersättningen. För att nå målet om en insamlingsgrad på 90 procent ska panten på dryckesförpackningar höjas. Pantbeloppet höjs från en till två kronor på en aluminiumburk och en liten PET-flaska samt …
Konkursen av Northvolt har skakat om både finansvärlden och den svenska industrisektorn. Projektet, som en gång hyllades som framtiden för hållbar batteriproduktion, har nu lämnat pensionsfonder och skattebetalare med stora ekonomiska förluster. Staten och pensionsbolag investerade miljardbelopp i företaget, men när konkursen blev ett faktum försvann dessa värden i tomma intet. MISSA INTE: Oväntat: Northvolt-konkursen …
Många svenska högskolestudenter kämpar med att läsa kurslitteratur på engelska, vilket påverkar både deras studieresultat och hur undervisningen bedrivs. En ny undersökning visar att över en tredjedel av studenterna läser lite eller inget alls av den engelskspråkiga litteraturen, och många känner sig dåligt förberedda från gymnasiet. Linda Eriksson, doktorand vid Örebro universitet, förklarar läget: “Ungefär …
Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att bruttonationalprodukten sjönk med 0,5 procent i januari jämfört med föregående månad. Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på Statistiska Centralbyrån (SCB), konstaterar att nedgången i ekonomin syns på flera håll: “Svensk ekonomi inledde det nya året med en nedgång från höga nivåer i december med minskningar i såväl hushållens …
Pensionsmyndigheten får en anmärkning från Finansinspektionen (FI) efter bristande riskkontroll vid investeringar i fastighetsbolaget Heimstaden Bostad. FI menar att myndigheten inte levde upp till lagkraven, vilket kan innebära en förhöjd risk för att investerade medel går förlorade. Erik Blommé, chefsjurist på Finansinspektionen, förklarar i ett pressmeddelande: “Pensionsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att skaffa sig kunskap …
Efter 25 år av konferensverksamhet har Anngret Andersson och hennes man tvingats lämna sitt hem på Söderarm i Stockholms skärgård. Försvarsmakten har tagit över ön och infört landstigningsförbud, vilket gör området till ett skyddsobjekt. Söderarm, som ägs av staten genom Fortifikationsverket, har en lång historia som både lots- och sjöräddningsstation. Sedan 1930-talet har ön även …
Rekryteringen till toppjobbet som överdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skedde medvetet i det dolda. Allmänheten förhindrades att, enligt offentlighetsprincipen, få insyn när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekryterade L-toppen Anna Starbrink, det skriver Aftonbladet. Hon rekryterades till MSB utan att den annonserade ansökningstiden för tjänsten följdes och för att förhindra insyn gjordes …
Sveriges befolkning blir äldre och äldre och fram till 2033 kommer andelen 85-plussare öka med 50 procent. I vårt land väntar stora demografiska förändringar när vi lever allt längre, blir allt äldre och föder allt färre barn, det skriver Dagens Samhälle. Andelen personer som är 85 år och äldre kommer öka, enligt statistikmyndigheten SCB:s, senaste …
Privata vårdföretag får inte längre dra sig ur sina åtaganden vid kris eller krig. Flera kommuner skärper nu avtalen och kräver att verksamheterna fungerar även vid samhällsstörningar. Carl Smitterberg, kommunikationschef på Stockholms stads äldreförvaltning, förklarar: “Eftersom det är en samhällsviktig verksamhet måste de stå pall”, säger Carl Smitterberg. Flera kommuner har ändrat sina avtal med …
Svenska kraftnät har dragit in hundratals miljarder kronor på flaskhalsar i elnätet, men åtgärderna för att minska prisskillnaderna dröjer. Nu krävs både politisk och myndighetsmässig handling, menar forskare. Pär Holmberg, som jobbar på Institutet för Näringlivsforskning (IFN), förklarar: “Det finns flera åtgärder som man skulle kunna genomföra på bara ett par års sikt”, säger Pär …
Batteritillverkaren Northvolt har lämnat in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Beskedet innebär den största företagskonkursen i Sverige i modern tid. Northvolts ordförande Tom Johnstone uttalar sig: “Det här är en oerhört svår dag för alla på Northvolt”, säger Tom Johnstone. Northvolt uppger att bolaget försökt genomföra en finansiell omstrukturering, inklusive en Chapter-11-ansökan i USA, men …
Våren är hotad. Ett omfattande snöfall är på väg in över stora delar av landet, och meteorologer varnar för svåra väderförhållanden på vägarna. Efter en period av ovanligt milt och soligt väder gör vintern en oväntad retur. Mars har hittills bjudit på temperaturer som sjunger vårfåglar och blommor snarare än vinterjackor och snödrivor. På flera …
En lärare i Gislaveds kommun har anmält kommunen till Justitieombudsmannen (JO) efter att ha blivit uppsagd mindre än ett år innan pensionen. Läraren menar att kommunen har brutit mot flera lagar, bland annat genom att inte diarieföra hennes invändningar mot beslutet. Läraren blev uppsagd i januari på grund av arbetsbrist. Mindre än två veckor senare …
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard har fått mycket kritik för ägandet av aktier inom försvarsindustrin. Håkan Svenneling (V) har anmält utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) till Konstitutionsutskottet: “Avslöjandet visar på att hon deltagit i beslut som också har gynnat hennes egen aktieportfölj, och en minister ska inte agera på ett sånt sätt så det kan rubba …
Kinas beslut att stoppa exporten av grafit till Sverige slår hårt mot den svenska industrin och den gröna omställningen. Utan officiell förklaring har landet begränsat tillgången på en kritisk råvara, något experter ser som en del av ett större geopolitiskt spel. Maria Sunér är VD på branschorganisationen Svemin, och förklarar för Tidningen Näringslivet: “Det här …
På grund av USA:s förändrade utrikespolitik har det i Sverige växt fram en proteströrelse mot amerikanska varor och tjänster. I en politisk protest har tre av tio svenskar valt bort varor från USA, det visar en undersökning från opinionsinstitutet Verian, skriver SVT. Bland annat har en svensk Facebookgrupp som uppmanar till bojkott på kort tid …
Henrik Landerholm, tidigare nationell säkerhetsrådgivare, åtalas för att ha hanterat sekretessbelagda handlingar på ett vårdslöst sätt. Under sin tid som nationell säkerhetsrådgivare deltog Henrik Landerholm i en vistelse på en kursgård, där han glömde kvar hemligstämplade handlingar. Dokumenten hittades av städpersonal, och det visade sig senare att en av personerna som kom i kontakt med …
Använder du appen WhatsApp? Den kan du snart behöva säga hej då till. Du, och halva Sveriges befolkning. I takt med att digital kommunikation blir alltmer integrerad i vår vardag, diskuteras nu en lag som kan få stor påverkan på hur svenskar använder populära chattappar. Regeringen har föreslagit en ny lagstiftning som skulle ge polisen …
I Sverige är det lika många kvinnor som män som tar körkort och så har det varit sedan 1960-talet, men när de är i parförhållanden slutar många kvinnor köra. Ta tillbaka ratten är namnet på en kurs i Jönköping som äldre kvinnor som vill börja köra igen kan gå, det skriver SVT. Utbildningen återkommer till …
Pensionsmyndigheten har lämnat in en stämningsansökan mot revisionsbyrån Deloitte vid Stockholms tingsrätt. Myndigheten kräver drygt 78 miljoner US-dollar i skadestånd, vilket motsvarar nästan 800 miljoner svenska kronor. Pensionsmyndigheten hävdar i sin stämning att Deloitte, genom bristfällig revision av Allrakoncernen möjliggjorde fortsatt brottslighet inom premiepensionssystemet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Missa inte: Expert: Pensionsgapet mellan könen …
Våren är kommen och tulpansäsongen äntligen är här. Men mångas favoritblomma tulpanen möter stora utmaningar år 2025. Tulpaner har länge varit en självklar del av vårens blomsterprakt i Sverige, men i år märker många konsumenter av förändringar. Färre tulpaner finns att köpa, och de som finns är dyrare än tidigare. Orsaken går att spåra tillbaka …
För att finansiera upprustningen av Sveriges försvar föreslår en professor i internationell ekonomi att fastighetsskatten ska höjas, men finansministern är tveksam. Lars Calmfors tycker att det vore rimligt att finansiera försvarsutgifter med höjd skatt på både kapitalinkomster och fastigheter, det skriver han själv i en debattartikel i Dagens Nyheter. Han är professor emeritus i internationell …
Det går inte att vräka bostadsrättsinnehavare på grund av att de är grovt kriminella, men de flesta som bor i bostadsrätt vill att det ska gå. Majoriteten av dem som äger en bostadsrätt vill ha samma möjlighet att vräka grovt kriminella som hyresvärdar har, det rapporterar Sveriges Radio. “Det är möjligt i dag om man begår …
På grund av vår åldrande befolkning väntar sig Riksbanken stora förändringar i den ekonomiska tillväxten på relativt kort tid. I många länder kommer den ekonomiska tillväxten under de kommande årtiondena hämmas av en åldrande befolkning, så även Sverige. Demografi är en faktor i Riksbankens prognoser som Caroline Flodberg och Anna Österberg, på Riksbankens avdelning för …