Det populära läkemedlet Ozempic, som produceras av danska Novo Nordisk, har kopplats samman med ökad risk för en sällsynt sorts synförlust av bland annat forskare på Harvard University. Ozempic är inte ett bantningsmedel, utan ett läkemedel för att bekämpa diabetes-2 i kroppen. Det skriver Dagens Industri. MISSA INTE: Vem vill bli miljonär? Sparar ihop miljonen …
Svensk vård dräneras på pengar och väntetider på operationer är ibland alldeles för långa. Satsningen på det havererade systemet Millenium blev därtill en brakförlust . Så, vad göra? I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår Liberalernas ungdomsförbund (LUF) ett införande av sjukvårdsförsäkringar för att stärka finansieringen av vården. Samtidigt ska regionerna skrotas. Som underlag till …
Det var först föräldrar som började misstänka att det finns en koppling mellan autism och magproblem, nu har kopplingen bevisats. För drygt 20 år sedan var det befängt att tro att det som händer i tarmen har någonting med hjärnans utveckling att göra, det skriver Svenska Dagbladet. Rochellys Diaz Heijtz jobbade då som forskare på …
Partille kommun satsade på ökad kunskap om klimakteriebesvär. Det gav resultat både för kommunen som arbetsgivare och för medarbetarna som gick till jobbet. Det var för två år sedan som Partille kommun fattade ett beslut om en nydanande friskvårdssatsning. Det skriver Chef. Metod med vetenskapligt stöd Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) hade noterat hur många …
Ett barn i förskoleåldern fastnade med sin reflexväst på en lekplats. Pojken, som gick på en friskola, gick inte att rädda. Nu slutar flera skolor att använda reflexvästarna. Reflexvästar är ett hjälpmedel som låter personalen i förskola och på fritids att se barnen på långt håll, och kan i bästa fall rädda livet på barnen. …
Under 2023 minskade andelen 80-plussare som som hade en plats på särskilt boende, samtidigt visar en ny prognos att antalet äldre som behöver en plats kommer öka rejält. De kommande tio åren kommer det vara 250 000 fler svenskar som är över 80 år, det skriver Senioren. Ökningen beror enligt Vårdföretagarna både på de stora …
Det finns inget botemedel för Parkinsons sjukdom, men nu testas ett nytt läkemedel som har visat lovande resultat en studie. Parkinsons sjukdom är livslång och progressiv, symtomen med stelhet och skakningar kan göra det svårt för den drabbade att utföra enkla vardagssysslor, det skriver Fortune. Parkinsons sjukdom Dopamin är en kemikalie som koordinerar rörelse och …
En ny upptäckt som gjorts vid Karolinska Institutet kan leda till nya behandlingar för både inflammatorisk tarmsjukdom och cancer. Forskare har upptäckt en molekyl som både kan hjälpa tarmen att läka efter skador och bromsa tillväxten av tumörer vid tjock- och ändtarmscancer. Främja läkning Många patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, som Crohns sjukdom eller ulcerös …
I kampen mot uppblåst och svullen mage är vi nog många som tror oss ha testat allt. Men har vi verkligen det? Här kommer tipset som kan låta konstigt men också hjälpa. Det är kanske inget vi basunerar ut på kafferasten. Likväl drabbas de flesta människor någon gång av uppblåsthet och gaser, och det är …
Frätskador på tänder är ett problem som ökar, men fram tills nu har det inte funnits något sätt för tandvården att kartlägga den här utvecklingen. En tandsköterska i Uddevalla säger till Sveriges Radio att tandvården inte har något sätt att mäta frätskador på tänderna som den har med karies. Enligt henne saknar mottagningen där hon …
Höginkomsttagare med högskoleutbildning och en äkta hälft är de som lever längst, det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten. Pensionsmyndigheten har undersökt samband mellan livslängd, inkomst, utbildning och civilstånd. I rapporten Dödlighet för olika grupper – Analys av dödlighetens utveckling tittar myndigheten på hur olika sociala faktorer påverkar livslängden i olika sociala grupper. Pensionsmyndigheten analyserar …
Ju äldre du blir desto mer får du kämpa emot bukfetma. Orkar du? Det är värt ansträngningen. En studie visar att växande bukfetma minskar hjärnans minnescentrum, vilket ökar risken för Alzheimers sjukdom. Kvinnor i klimakteriet går i genomsnitt upp 1.5 kilo varje år efter 50. Tiden går fort och plötsligt har du kanske gått upp …
20 nya fall av bröstcancer varje dag. Flera återfall och en tuff behandling som försämrar livskvaliteten. Det vill forskare ändra på, varför de tittat närmare på den långsiktiga nyttan med en specifik behandlingsform. Varje år får 9 000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer. En tredjedel av dem har inte genomgått klimakteriet och lider ofta av …
Män är mer benägna än kvinnor att undvika, eller vänta med, att söka vård, även när de symtom de har stör deras liv eller blir kroniska. Många, genomsnittligt friska män, kan komma undan med att inte gå till doktorn när de är unga, men åldersrelaterade kroniska sjukdomar blir vanligare när vi når medelåldern och risken …
USA räknas fortfarande till ett av världens rikaste länder, men trots det pågår en långsam regression av medellivslängden. Det finns många orsaker, men ett känt faktum är att sociala orättvisor delvis ligger till grund för sviktande hälsa. Tidigare i år fann den årliga World Happiness Report att USA för första gången i listans historia hoppade ur 20-toppsplaceringen …
Du trodde kanske aldrig att den här dagen skulle komma, men du kan ha blivit bönhörd. Här är forskningen som säger att det fluffiga och onyttiga kan göra gott – trots allt. Plötsligt händer det. Du läser att du kan få bättre minne av att äta mer färska bär. Vidare att du kan förebygga typ …
Det finns en genetisk riskfaktor för hjärtsjukdom som en av fem har, oftast utan att veta eftersom läkare sällan kollar upp det. Forskning visar att höga nivåer av en partikel kallad lipoprotein(a), Lp(a), i artärerna leder till ökad risk för aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom, ASCVD, som hjärtinfarkt och stroke, det skriver Fortune. Det är sjukdomar som orsakas …
Vi känner väl till de omedelbara riskerna med alkohol, som fylla, minnesluckor och baksmälla, men det finns en annan risk som många inte känner till. Vi går mot julhelgen, en tid då många dricker mer alkohol än vanligt. Det räcker med en alkoholhaltig dryck om dagen för att öka risken att drabbas av cancer, skriver …
Personer som drabbas av frontallobsdemens förlorar ofta sin förmåga att känna empati vilket kan bli svårt för deras anhöriga. Demens ger oftast minnesproblem, men frontallobsdemens kan i stället likna andra psykiska sjukdomar där medkänslan med andra saknas, som psykopati, det skriver Forskning.se. Cirka 3 procent av de runt 25 000 svenskar som varje är drabbas …
Bly. En av de bakomliggande orsakerna till Ludwig van Beethovens allt för tidiga död. Tillika en metall som nu kan kopplas 150 miljoner psykiska diagnoser, och just det – även förekommer i schweizisk finchoklad. När den schweiziska chokladtillverkaren Lindt nyligen tvingades tillkännage att deras chokladtillverkning inte var fullt så excellent som de påstått, var det …
Marknaden för mediciner för viktminskning expanderar och kilona rasar. Bakom bantningssuccén pågår dock en annan kraftmätning, där en riktig tungviktare kan ha förlorat din dragningskraft. Initialt handlade allt om Novo Nordisk. Då, redan innan viktminskningsmediciner som Wegovy och Ozempic hade slagit världen med full kraft, låg Novo Nordisk hela tiden steget före. Framgångarna lät därför …
Risken att utveckla typ 2-diabetes kan minska med 21 procent av att äta minst fem små portioner mörk choklad i veckan. Enligt en observationsstudie ökar hälsofördelarna när konsumtionen av mörk choklad ökar från noll till fem portioner per vecka, det skriver CNN. I studien är dock en portion choklad bara drygt 28 gram så en …
Många som erbjuds att testa sig för prostatacancer struntar i det, nu ska ett projekt med hemtester få fler män i Västernorrland att testa sig. Varje år drabbas cirka 10 000 män av prostatacancer och det är den vanligaste orsaken till att män dör av cancer, det rapporterar SVT. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland …
Magnesium är ett av kroppens viktigaste ämnen för en god hälsa. Det är därför bra att ha koll på sina nivåer genom näringsriktig kost och råvaror med kvalitet. Magnesium är livsviktigt för över 300 biokemiska reaktioner i kroppen, från energiproduktion till muskelrörelser till hjärnans funktion. Naturligt är det också viktigt för din hälsa, enligt The …
Hemtjänsten. Livsviktig men allt jämt utskälld. Denna gång vill vi därför lyfta hur väl denna svenska institution faktiskt kan fungera. Här ger vi dig kommunerna med bäst hemtjänst i Sverige. “Hemtjänsten glömde – låg ensam i smärtor flera dagar”. Eller. Skandal i hemtjänsten – 400 äldre drabbade. Eller. Kommunens bakläxa: Bara 44 procent med hemtjänst …
När vi åldras bör vår hjärnhälsa vara i fokus, forskare har nu identifierat flera faktorer som vid 60 års ålder kan förutsäga om du kommer utveckla demens när du är 80. Faktorer som kan påverka om du kommer utveckla demens är exempelvis hur mycket eller lite alkohol du dricker och hur ansvarsfull eller samvetsgrann du …
En ung neuroforskare tror att hjärnan kan bevaras och återupplivas i framtiden så att vi kan leva i hundratals år. 31-åriga Ariel Zeleznikow-Johnston är forskare vid Melbournes Monash University i Australien och har alltid varit intresserad av neurovetenskap, skriver The Guardian. Han säger att han jobbar med att utforska hur våra hjärnor ger upphov till …
Träffa en läkare på en vårdcentral eller digitalt vårdbesök – vad väljer du? I Stockholm lutar det just nu åt det senare, vilket tynger regionen med miljonbelopp. Och mer lär det bli. Punktåtgärder före ett mer övergripande vårdperspektiv kostar pengar. När stockholmare söker digital vård via en annan region tillkommer en kostnad för utomlänsersättning. Det …
Julskinkan i ugnen, “räven raskar” i högtalarna och hela tjocka släkten i tamburen. Så hur ska du då kunna säga det mest otillåtna – att det enda du egentligen önskar dig till jul är lite egentid? Julefrid. Vackert att uttala, men ack så svårt att uppbåda. Det visar om inte annat en amerikansk undersökning utförd …
Filmstjärnan Sharon Stone är en tuff överlevare som tagit sig igenom en större hjärnblödning med en procents chans till överlevnad. Hennes hälsa hängde på en tunn tråd, men konsten räddade henne. För 23 år sedan förändrades Sharon Stones liv dramatiskt när hon drabbades av en hjärnblödning som nästan kostade henne livet – läkarna gav henne …
En forskare tror sig ha hittat svaret på hur vi kan komma tillrätta med problemet att tandhälsan försämras så drastiskt när vi blir äldre. Innan Johan Flyborg började forska jobbade han som tandläkare i 30 år och såg att patienters tandhälsa ofta försämrades drastiskt när de blev äldre, det skriver Senioren. Han säger att både …
Vården vid ätstörningar måste bli bättre, personalen måste få mer kunskap och patienterna måste bemötas på ett bättre sätt. Bristande kunskap, regionala skillnader och ibland väldigt lång väntan på vård, så ser den svenska vården för ätstörningar ut i dag, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande. Nu har nationell högspecialiserad vård, NHV, funnits för patienter med …
Dukar du under av stress? Då kan din hund också göra det. Att våra hundar påminner om oss som ägare, visar nu en ny studie. Att din hund är lik dig är en svindlande tanke. För tänk om våra fyrbenta vänner tar efter våra minst önskvärda beteenden och/ eller tillkortakommanden. Hur blir det då – …
Thailand har länge varit känt för sitt exklusiva sidentyg. Nu växer en ny och högteknologisk användning fram för landets silkestradition inom medicin. Silkesfiber är ett protein som ger silke dess styrka och som visat sig idealisk som medicinkapsel. Medicin skyddas sålunda på ett bra sätt samtidigt som doseringen blir säkrare, enligt CNN. Genom att kapsla …
Det sades vara en av de stora dryckestrenderna för två år sedan. Nu ser det ut som att den står sig och att allt fler kan blicka mot en jul utan alkohol. Vi börjar i backspegeln år 2022. Då var det nämligen mycket som pekade på att både vinbranschen och dess konsumenter gick mot en …
Minnet är som livet – underbart och bra, men kort. Så om vi kan förbättra det motsatsförhållandet gör vi gärna det. Eller hur? Här kommer läkaren som säger att det går. Ett bättre minne. Nästan lika åtråvärt som ett längre liv. Ska vi hårdra det, blir väl ett långt liv utan något vidare minne kanske …
Det finns en varm dryck som kan hjälpa till att sänka ditt kolesterol och därmed minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Den som har högt kolesterol har för mycket fettsubstans i sitt blod och det kan orsaka blockeringar i blodkärlen och leda till allvarliga hälsoproblem, det skriver Surrey Live. Lyckligtvis kan du påverka ditt kolesterolvärde …
Du kan bränna 1 000 kalorier varje dag utan att gå till gymmet, här är tre olika alternativ på vardagsaktiviteter du kan göra. Du som vill gå ned i vikt kan göra det med hjälp av vardagliga aktiviteter som att promenera eller cykla, det skriver Fit For Fun. De exempel som tas upp utgår från …
Tänk om en och samma produkt kunde ge ditt ansikte lyster, hålla dina fötter lena – och råda bot på svettdoften. Kanske även avlägsna mjäll och mjuka upp hårbotten? Nu säger norrmännen att det är möjligt. Hårresande nyheter? Åtminstone revolutionerande – om produkten verkligen håller vad den lovar. Att så är fallet tycks i alla …
En ny undersökning visar att äldre är mycket mer nöjda med livet än yngre och att mental hälsa och livssyfte är viktigt för alla. I en studie har forskare undersökt om det finns skillnader i nivåerna av tillfredsställelse med livet mellan unga och äldre vuxna samt vad de associerar med livstillfredsställelse. I studien deltog 279 …
Det är ovanligt, men covid-19 kan vara en utlösande faktor för den kroniska neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS. MS drabbar det centrala nervsystemet, alltså hjärnan och ryggmärgen, och är en så kallad autoimmun sjukdom där det egna immunförsvaret angriper kroppens vävnader. Forskaren Scott Montgomery, professor i klinisk epidemiologi vid Universitetssjukhuset i Örebro och Örebro universitet, …
Det är lätt hänt att komma ur form, oavsett om det beror på en skada eller på bristande motivation kan du komma i form igen. Att vara fysiskt vältränad handlar om flera saker, kardiorespiratorisk kondition, muskelstyrka, rörlighet och neuromuskulär kontroll, alltså din balans och smidighet, det skriver Fortune. Att vara fysiskt vältränad både ser ut …
När vi tänder ljus uppstår kemiska reaktioner som finns i det ljusen är gjorda av samt i de färg och doftämnen som ibland är tillsatta. De flesta ljus är gjorda av paraffin, en billig biprodukt som främst kommer från förädling av petroleum, det skriver CNN. Flera faktorer påverkar Paraffin är det allra mest använda vaxet …
Om samhällets minst aktiva människor gick ut på promenad i en timme skulle de kunna förläng livet med sex timmar. Det har länge varit känt att fysisk aktivitet är bra för hälsan, men beräkningar av hur stor nytta en definierad mängd aktivitet kan ge för livet har varierat. En ny australisk studie gjord på data …
Forskare undersöker om hjärnan, liksom tarmen, har ett eget mikrobiom och hur ofta demenssjukdomar orsakas av infektioner. I flera fall har infektionssjukdomar konstaterats som den huvudsakliga orsaken till demens, vilket betyder att den kan behandlas, det skriver The Guardian. Blev frisk från sin demens En man i 70-årsåldern drabbades av snabb kognitiv nedgång, han kunde …
Oregelbundna sömnmönster, alltså att gå och lägga sig och vakna vid varierande tider, kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke även om du får tillräckligt med sömn. Den mesta sömnforskningen har hittills mätt effekten av sömnlängd på vår hälsa men det har varit mindre känt hur förändringar i vår sömncykel påverkar oss, det skriver CNN. …
Personer som ständigt drabbas av förkylningar kan tillhöra en riskgrupp som kan få skydd mot luftvägsinfektioner genom att ta extra D-vitamin. Äldre, överviktiga och mörkhyade personer löper störst risk att ha låga nivåer av D-vitamin och räknas som riskgrupper, det gäller även personer som ofta blir sjuka, skriver Land. Det är normalt att bli sjuk …
Forskare vid ett forskningscenter i Göteborg har i flera år utan tillstånd från Läkemedelsverket utfört experiment på människor. Center for Bionics & Pain Research, CBPR, ett tvärvetenskapligt centrum för att främja “forskning, utveckling och kliniskt införande av ny teknik och nya behandlingsmetoder för sensoriska och motoriska funktionsnedsättningar, såsom amputationer och nervskador”, så beskrivs det av Göteborgs …
Ny kunskap om vad som hjälper cancer i hjärnan att växa kan bidra till ny behandling av den mest dödliga formen av hjärntumör. Den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumör är glioblastom, varje år drabbas cirka 500 vuxna svenskar och bara några få procent lever fem år efter att de diagnosticerats, det skriver Forskning …
Antalet äldre som får hemtjänst har minskat efter pandemin. Detsamma kan sägas om antalet som vaccinerats mot covid-19 i höst. Nu riskerar utsatta grupper åter att drabbas av svår sjukdom – om inte kommunerna agerar. Att allt färre 80-åringar och äldre numera får hemtjänst har sina förklaringar. En av dem skulle kunna vara att äldre …
En grupp forskare tagit fram ett förvånande diagnostiskt verktyg för tidig upptäckt av en allvarlig grad av depression. Det är alltid bättre att förebygga sjukdom och hindra den från att bryta ut än att behandla och bota, det skriver Illustrerad Vetenskap. När en sjukdom bryter ut är det bäst att diagnosticera den tidigt eftersom det …