Patienter som uteblir från inbokad operation och andra medicinska ingrepp får nu betala ett betydligt högre belopp för att slösa med skattebetalares pengar. Patienter som avbokar ett läkarbesök eller tid för operation alldeles för sent eller inte alls dyker upp kommer att få en betydligt högre strafftavgift än tidigare. Bortglömda eller ignorerade operationstider ska också …
Kristdemokraterna skyller problemen i vården på oppoisitionen i regionerna. Politiskt gnäll och motstridigheter från oppositionspartierna riskerar att äventyra en jämlik vård i framtiden. Det är vad ett flertal regionsråd inom KD tänker. Kristdemokraterna målar upp en bild som är bekymmersam. Regionerna har inte lyckats etablera någon enhetlig vård och köer är fortsättningsvis ett utbrett problem. …
Ungefär 1,5 miljoner svenskar har någon form av hörselnedsättning men endast drygt 0,5 miljoner använder hörapparat. Väntetiderna till Sveriges hörselvård är långa, i en del regioner får du vänta uppemot ett år, vilket gör att många inte har undersökt sin hörsel hos en audionom, det skriver Aftonbladet. Det är alltså många som inte vet hur …
Ett forskarteam vid Göteborgs universitet har nyligen upptäckt en antikroppsliknande molekyl som kan ge skydd mot olika virus hos möss. Förhoppningsvis bidrar den till nya behandlingar och vaccin mot influensa i framtiden. Influensa är ett pågående hot mot den globala folkhälsan. Virusinfektioner orsakar säsongsbundna epidemier som årligen skördar hundratusentals dödsfall globalt, meddelar Göteborgs Universitet. Upptäckten …
Ekologiska alternativ har ofta mer bly och kadmium i sin kakao, visar ett produkttest av choklad av storsäljare som Coop, Ica, Fazer och Garant. Men även bland de ordinarie alternativen är det svårt att undvika tungmetallerna. E55 har talat med chokladkollen, ett initiativ som startades i höstas för att tydliggöra hälsoriskerna med kakao- och chokladprodukter. …
Bland män inom en särskild yrkesgrupp är risken för självmordsförsök och självmord 50 procent vanligare än bland män i allmänhet. I en studie baserad på registerdata om 1 542 665 svenska män i arbetsför ålder har forskare vid Göteborgs universitet tittat på självmord och självmordsförsök kopplat till det yrke männen hade året innan händelsen. De män som …
Osteoporos ökar med åldern, en av två kvinnor över 50 år kommer bryta ett ben på grund av denna tysta sjukdom som försvagar ditt skelett. Sjukdomen osteoporos, eller benskörhet, drabbar främst äldre och ökar risken att drabbas av frakturer. Vi blir alla äldre, men att förstå riskerna och vidta proaktiva åtgärder kan påverka vår benhälsa …
Inom fyra delområden mäts varje år kvaliteten i Sveriges alla kommuners hemtjänst, här är resultatet för 2024. Hemtjänstindex är ett mått på hemtjänstens kvalitet i alla landets 290 kommuner och bygger på offentlig data. Mätmodellen har utvecklats med stöd av forskningsinstitutet Rise och hemtjänstens kvalitet mäts inom de fyra delområdena information, biståndshandläggning, utförande samt stöd …
En 55-årig belgisk kvinna har slagit rekord i löpning och i antalet maraton under ett år. Hon lyckades med konststycket att springa ett maraton varje dag under 2024. Mer än 800 marathon anordnas varje år, men endast sex har titeln World Marathon Major : Tokyo Marathon, Boston Marathon, London Marathon, Berlin Marathon, Chicago Marathon och New York …
Språkförbistring och problem i kommunikationen har blivit allt mer ifrågasatt inom vården — av brukarna själva. Utlandsfödd vårdpersonal ska därför förbättra sina kunskaper i svenska språket genom Äldreomsorgslyftet. Ensamhet och psykisk ohälsa är ett växande problem bland äldre personer som bor ensamma. Många av dem har får vänner kvar i livet och kontakten med familjen …
För första gången i världen har en transplantation med genmodifierade insulinproducerande celler gjorts och resultatet ger hopp om en ny botande behandling för typ 1-diabetes. I dag kan personer med svår typ 1-diabetes få en transplantation med insulinproducerande celler, men efter det måste de resten av livet ta immundämpande läkemedel för att deras kropp inte …
För att hjärnan ska må bra och fungera optimalt behöver den vila upp sig och släppa fokus emellanåt. Flera studier avslöjar stora hälsoeffekter som bortkoppling från sociala medier och vistelse i naturen faktiskt har. Hjärnan är uppbyggd för att vaka över vår överlevnad och därför är den mottaglig för plötsliga faror och olika stimuli omkring …
Socialstyrelsen menar att det finns ett starkt samband mellan arbetsmiljön inom äldreomsorgen och den höga sjukfrånvaron. När vi lever allt längre kommer andelen äldre i befolkningen öka och fler behöver då äldreomsorg, för att klara det måste arbetsmiljön där förbättras så att sjukskrivningarna minskar. Det kommer inte räcka med att rekrytera ny personal till äldreomsorgen …
Hotellvistelsen kanske inte blev som du hoppades? Då har du tur. Nu kan du beställa parterapi som roomservice. På ett hotell kan man beställa parterapi till rummet. Det rapporterar finanssajten Dagens PS. MISSA INTE: Bedrövelsen: Därför är Sveriges pension sämst i Norden Parterapi på rummet Det är på Countryside Hotels konceptet med romantiska hotellvistelser ett …
Apotek har ett stort ansvar att distribuera rätt mediciner för att upprätthålla patientsäkerhet. Då krävs stenhårda rutiner. Ett slarvfel ledde nyligen till att en patient svävade mellan liv och död. “I en stressig situation begicks ett misstag och ordinarie rutin frångicks vilket vi beklagar”, skriver ansvariga för apoteket i ett mejl till Göteborgs-Posten. Man har …
En ny överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner ska stärka mödrahälsovården, förlossningsvården och kvinnors hälsa. Inom överenskommelsen avsätter regeringen drygt 1,5 miljarder kronor till regionerna 2025 och av dessa aka 150 miljoner användas för att stärka tillgängligheten till mödrahälsovård och förlossningsvård på landsbygden. Anna-Lena Hogerud, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR:s, sjukvårdsdelegation …
Om du dricker ditt kaffe vid en viss tid på dygnet främjas hjärthälsan, jämfört med om du dricker under hela dagen eller inte dricker det alls. Forskare har tidigare kopplat kaffe till bättre hjärthälsa och längre liv, men nu visar forskning att fördelarna med kaffekonsumtion kan handla om när du dricker ditt kaffe, det skriver …
Vi svenskar blir allt fetare, vilket försämrar vår hälsa och gör att vi blir mindre uthålliga i kris och krig, något som oroar Försvarsmakten. Vi äter allt mer skräpmat samtidigt som vi rör oss mindre, något som ger mer övervikt och fetma, skriver Dagens Nyheter. Klarar inte mönstringen Alla svenska ungdomar klarar inte mönstringen till …
Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt vad som kan öka hjärnans motståndskraft mot åldrande och funnit vad som får den att åldras snabbare. Varje år drabbas över 20 000 personer av olika former av demens, men hur snabbt våra hjärnor åldras påverkas av olika riskfaktorer. “Även om det nu kommer nya läkemedel mot Alzheimer hjälper …
Det finns många knep som du kan ta till för att förändra din hälsa till det bättre. Börja promenera en timme varje dag och förläng ditt liv med upp till elva år. En ny studie från Griffith University i Australien visar att en enda timmes promenad om dagen kan räcka för att hålla dig och …
Ett liv i hälsans tecken kan ge dig många år till att leva. Är det värt det? Långlivs-revolutionären Maria Borelius säger ett rungande ja i sin bok. Maria Borelius har besökt de länder i världen där folk lever längst. Och hon har dragit en del slutsatser för svenska läsare, som hon hoppas ska vara startskottet …
I Sverige minskade antalet vårdplatser med 30 procent mellan 2009 och 2023, vilket gör att vi har det lägsta antalet tillgängliga platser per capita bland alla OECD-länder. Att antalet disponibla vårdplatser minskat från 2,8 till 1,9 per 1 000 invånare gör att Sverige i dag, enligt Socialastyrelsen, saknar mer än 2 200 platser, det skriver …
Äldre har större risk att drabbas av de många smittor som just nu sprids i samhället och toppen på smittspridningen väntas komma nu, runt trettonhelgen. Du som ännu inte vaccinerat dig kan fortfarande göra det. Precis innan jul gick Region Stockholm ut med att fler behöver vaccinera sig, då hade ungefär 60 procent av alla …
Om du väljer att träffa en läkare digitalt när du är sjuk kan det leda till att dina problem antingen över- eller underbehandlas. Halsfluss är en vanlig anledning till läkarbesök och förskrivning av antibiotika inom primärvården och för att avgöra om en patient behöver antibiotika använder läkare de så kallade Centorkriterierna för halsfluss. Kriterierna inkluderar …
Statistik från Transportstyrelsen visar en ökning av återkallade körkort på grund av medicinska skäl mellan 2020 och 2024. Flest drabbade är personer från 60 år och uppåt. “Vi för inte statistik för olika typer av diagnoser, men något som är utbrett är exempelvis stroke och demens. Det är diagnoser som kan påverka körkortsinnehav, säger Mikael …
Patienter på ett äldreboende var tvungna att utföra sina behov hängandes i lyftsele ovanför ett plastskynke som lagts ut på deras sängar. Det visar på stora brister i daglig vård. När man uppmärksammade dessa brister i vård och omsorg gjorde Sunne kommun en anmälan enligt Lex Sarah. Arbetsmetoderna avvek kraftigt från rådande vårdetik, skriver Aftonbladet. …
Smittan har brutit ut på Västmanlands sjukhus och med ett virus som sprider sig snabbt kan många fler patienter insjukna. Än så länge är ett tiotal personer drabbade. Så här års brukar vinterkräksjuka bryta ut. Norovisuset är ett mycket smittsamt virus men ett vaccin kan bli tillgängligt på marknaden inom ett par år. Viruset är …
För leversjuka som behöver en transplantation har väntetiderna på en ny lever nu blivit väldigt korta i Göteborg. I Sverige får varje år ungefär 150 personer en ny lever, i genomsnitt får leversjuka vänta fyra månader på leverlistorna, det skriver Dagens Nyheter. En tiondel av de som är uppskrivna på listorna får vänta i omkring …
I en ny studie har man hittat höga halter av skadliga kemikalier. Armbandsuren och hälsoarmbanden som granskats är gjorda av stora kända teknikmärken som Apple, Google och Samsung. Smartklockor är ett populärt redskap för att hålla koll på allt från tiden till pulsen och mejlen. Men de kanske inte är så hälsosamma, visar en ny …
Risken att dö i förtid minskar av fysisk aktivitet, det har vi hört många gånger, nu har det visat sig att det sambandet verkar vara extra starkt efter att vi fyllt 60. En stor studie på över 2 miljoner människor i åldrarna 20 till 97 i flera länder visar att sambandet mellan att uppnå rekommendationen …
Fyra sjukhus i Region Stockholm är sedan årsskiftet inte längre aktiebolag utan förvaltningar, förändringen har drivits igenom av det rödgröna regionstyret. Sedan den 1 januari har politikerna i det rödgröna regionstyret, genom en nämnd, tagit mer direkt kontroll över Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, S:t Eriks ögonsjukhus och Södertälje sjukhus, det skriver SVT. Privatiseringens flaggskepp Det här …
Forskare har upptäckt att minnesliknande processer inte bara finns i neuroner, alltså hjärnceller, utan även kan förekomma i andra typer av celler. I en ny studie visar forskare att två typer av celler, som inte är neuroner, eller nervceller, uppvisade minnessvar som traditionellt förknippas med neuroner, när de exponerades för specifika mönster av kemisk stimuli, …
Generellt är det hälsosamt med fysisk aktivitet oavsett ålder, men det finns en ålder när det är för sent att börja träna. Om ett av dina nyårslöften är att du ska börja träna kan en ny dansk studie ge lite vägledning, den visar att det kan vara “för sent” att börja och en av forskarna …
Hon bokade tid för en operation för att få bukt med en tidigare vårdskada efter en misslyckad skönhetsoperation. På grund av detta trauma blev hon orolig och avbokade i god tid. Ett oväntat händelseförlopp utspelade sig. Det är lite si och så med misstag inom vården. Visst är det mänskligt att göra fel ibland, men …
Allt fler kämpar med sömnsvårigheter. Och att ha mobilen på nattduksbordet kan vara en del av problemet. Nu återvänder vi till att använda analog väckarklocka, som motgift mot skärmsjukan som håller oss vakna nattetid. Lisen Båge är grundaren till Båge och Söner, som säljer exklusiva klockor. Och hon har märkt ett växande intresse för analoga …
Vinterkräksjukan, orsakad av norovirus, har varit svår att bekämpa på grund av virusets uthållighet och snabba mutationer. Nu väcker ny mRNA-teknik hopp om ett vaccin. Biotechföretaget Moderna genomför just nu en fas 3-studie med 25 000 deltagare för att testa ett mRNA-vaccin mot norovirus. Enligt Moderna kommer den pågående studien att pågå till 2026. Om …
Det är jobbigt och stressande för den som är svårt sjuk att vara beroende av kommuntjänstemäns beslutsfattande. Fel beslut kan förstöra ett liv i slutskedet och orsaka både sorg och frustration. Just detta håller på att hända svårt sjuka Christina Risberg, 71 år. Hon lever med sjukdomen ALS sedan 2015. De två senaste åren har …
Persimoner är superlivsmedel som är bra för din hälsa. Här är nio anledningar varför de brandgula frukterna är så nyttiga. Persimoner innehåller många näringsämnen, antioxidanter och fibrer. Frukten stärker immunförsvaret, din hjärthälsa och stödjer din hud, den reglerar din blodsockernivå, hjälper dig hålla vikten och är antiinflammatorisk, det skriver Times of India. MISSA INTE: Pensionsmyndigheten: …
Varje år begår omkring 1200 personer självmord. I många fall hade deras död kunnat förhindras om de fått hjälp och stöd. Jennie Hallgren förlorade båda sina föräldrar till suicid. Tidigare i år tillsatte regeringen en nationell samordnare för att förebygga självmord, Karin Schulz. Målet är att stärka samhällets förmåga att räcka ut en hjälpande hand …
AI är fantastiskt på många sätt och kan höja effektivitet med flera tusen procent. Möjligheterna blir allt fler. Ett nytt robotpiller ska rädda liv och bespara oss obehagliga undersökningar. Med den pågående AI-boomen händer allt väldigt snabbt, kanske så snabbt att vi inte hänger med. Men maskinerna gör det och det som är speciellt med …
Pojke som badar
Det har visat sig att det vanliga smärtlindrande läkemedlet paracetamol inte är så säkert som vi kanske tror utan kan ge ökade hälsorisker. Paracetamol, som finns i många vanliga värktabletter, som Alvedon och Panodil, har visat sig vara associerat till ökad risk för sår, hjärtsvikt, högt blodtryck och kronisk njursjukdom, det skriver Newsweek. Det har …
Vanliga matoljor i ultraprocessade livsmedel kan utlösa kronisk inflammation och orsaka en ökning av tjocktarmscancer. Bevis som kopplar matolja till tjocktarmscancer har hittills varit osäkra, men nu har en regeringsledd amerikenask studie funnit att fröoljor är en möjlig bidragande faktor, det skriver Independent. I studien undersökte forskarna tumörer från över 80 personer mellan 30 och …
Chat GPT har visat sig överträffa läkare i att ställa diagnos även när läkare får ta hjälp av en AI-chatboten. Adam Rodman är expert på internmedicin vid Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA och han trodde att chatbots som använder artificiell intelligens skulle hjälpa läkare att diagnostisera sjukdomar, det skriver New York Times. …
Vi vet säkert alla att det genom hela livet är viktigt att röra på oss, men ju äldre vi blir desto mer vila behöver vi, något som ibland verkar glömmas bort. Det har inte forskats särskilt mycket om äldre personers stillasittande, men arbetsterapeuten Joakim Niklasson har skrivit en avhandling i ämnet, skriver Forskning.se. Rekommendationer för …
Vaccinet PrEP kan vara ett medicinskt mirakel efter närmare 40 års kamp mot den dödliga sjukdomen AIDS. Detta vaccin sägs skydda fullt ut, men den är på tok för dyr enligt experter. Det tråkiga är att så få kommer att ha råd att bekosta vaccinet PrEP som sägs ge ett fullt skydd mot HIV, viruset …
Svenskar röker allt mindre cigaretter, men nikotinbruket minskar inte, vitt snus blir allt mer populärt och även vejpandet ökar. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, sammanställer varje år Sveriges totala konsumtionen av cigaretter och snus i en rapport, det skriver TT i Dagens Nyheter. Årets rapport visar den totala konsumtionen av cigaretter och snus mellan …
Kvinnor har drabbats av cancer i onödan när regionerna inte har följt de nationella riktlinjerna i screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Dagens Nyheter avslöjar att regionerna har valt bort 155 000 kvinnor som skulle ha fått ta HPV-test för livmoderhalscancer och att svåra cancerfall nu är överrepresenterade bland dessa bortvalda kvinnor. HPV-test HPV-test görs hos barnmorskan eller …
Det populära läkemedlet Ozempic, som produceras av danska Novo Nordisk, har kopplats samman med ökad risk för en sällsynt sorts synförlust av bland annat forskare på Harvard University. Ozempic är inte ett bantningsmedel, utan ett läkemedel för att bekämpa diabetes-2 i kroppen. Det skriver Dagens Industri. MISSA INTE: Vem vill bli miljonär? Sparar ihop miljonen …
Svensk vård dräneras på pengar och väntetider på operationer är ibland alldeles för långa. Satsningen på det havererade systemet Millenium blev därtill en brakförlust . Så, vad göra? I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår Liberalernas ungdomsförbund (LUF) ett införande av sjukvårdsförsäkringar för att stärka finansieringen av vården. Samtidigt ska regionerna skrotas. Som underlag till …
Det var först föräldrar som började misstänka att det finns en koppling mellan autism och magproblem, nu har kopplingen bevisats. För drygt 20 år sedan var det befängt att tro att det som händer i tarmen har någonting med hjärnans utveckling att göra, det skriver Svenska Dagbladet. Rochellys Diaz Heijtz jobbade då som forskare på …