Under det senaste halvåret har tre män inom hemtjänsten i Uppsala, Umeå och Timrå åtalats för våldtäkter mot dementa kvinnor. Efter den senaste tidens våldtäkter inom hemtjänsten vill Britt-Inger Saveman, professor emerita i omvårdnad vid Umeå universitet, se drastiska åtgärder, hon vill förbjuda män i hemtjänsten, det rapporterar Sveriges Radio. I Uppsala dömdes en man …
En utredning har konstaterat att vårdens väntetider är för långa, nu skjuter regeringen till flera miljoner för att minska vårdköer. Under årets första fyra månader har regionernas vårdköer inte minskat tillräckligt, antalet operationer mot gråstarr har minskat med 1 procent, antalet framfallsoperationer har ökat med 16 procent och höftprotesoperationerna har ökat med 11 procent, det …
Ozempic säljs som en genväg till viktminskning – men för vissa blir det en resa genom illamående och förlorad smakupplevelse. Samtidigt ökar varningarna om allvarliga biverkningar och långsiktiga risker. Fläskkött som smakar svinstia. Vin med doft av aceton. För Sara, som behandlats med det omtalade läkemedlet Ozempic, var viktminskningen bara början – och snart förändrades …
All rörelse är viktig och fysisk aktivitet skyddar personer över 65 från att bli sjuka även när de rör sig mindre än rekommenderat, det visar en ny studie från Örebro universitet. Forskarna Andreas Nilsson och Fawzi Kadi har i en studie följt 871 personer mellan 65 och 79 år från Italien, Nederländerna, Polen och Storbritannien …
“Vänner”-skådisen Matthew Perrys läkare riskerar 40 års fängelse efter att han sålt stora mängder droger till stjärnan, strax innan hans död. Han är en av fem som står åtalade i fallet om Perrys bortgång. I slutet av oktober 2023 hittades skådespelaren Matthew Perry död i sitt hem. Han blev 54 år. Orsaken till dödsfallet är …
En ny stor studie som presenterades på den amerikanska onkologkongressen ASCO och publicerats i New England Journal of Medicine visar att fysisk aktivitet under flera år halverar risken för återfall och död hos patienter med tarmcancer. Studien pågick från 2009 och omfattade nästan 900 personer med tarmcancer i stadium 3. Deltagarna slumpades till två grupper, …
Trots att många män beräknas ha testosteronbrist är kunskapen om tillståndet låg – både bland drabbade och inom vården. Många lider i åratal innan de får hjälp. När musikern Micke Syd Andersson plötsligt förändrades – blev passiv, trött och tappade lusten för det mesta – anade hans fru Helena att något var fel. Men diagnosen …
Träning kan minska risken för återfall i cancer med en tredjedel, det är till och med effektivare än läkemedel, det visar en banbrytande studie. Läkare har länge rekommenderat att leva hälsosamt för att minska risken att utveckla cancer, det skriver The Guardian. Det har dock fram till nu funnits få bevis för vilken effekt en …
Varför mår en del 80-åringar bättre än 50-åringar och vad händer med vårt välbefinnande när vi gått i pension? Det, och lite annat, reder en psykologiforskare ut. Pär Bjälkebring är psykolog och forskare vid Göteborgs universitet, han håller på med en studie där han följer människor från det de är unga, till pensionsåldern och vidare, …
Hur återhämtar du dig bäst efter ett diskbråck? Är det bra att träna och vilka övningar ska du i så fall göra? Här är några råd från en idrottsläkare. Den som drabbats av ett smärtsamt diskbråck kan lätt tro att det kan vara skadligt med träning, men smärtlindring och aktivitet är det som är nyckeln …
Semestern som skulle bli avkopplande slutar i trötthet och ångest – för många svenskar innebär sommaren ett riskfyllt skifte i alkoholvanorna. Sol, grillkvällar och vin i solnedgången – för många svenskar är alkoholen en självklar del av semestern. Men det ökade drickandet under sommarmånaderna kan få konsekvenser som sträcker sig långt bortom ledigheten. Forskare och …
Fler än på länge tvingas sjukskriva sig för att de inte orkar med pressen. Arbetsmiljöverkets senaste rapport tecknar en oroande bild av arbetslivet i Sverige. Stress, press och utebliven återhämtning blir en allt större del av vardagen för svenskar, särskilt för dem som arbetar nära människor. Rekordmånga sjukskrivningar drabbar nu Sverige, skriver Omni. Bakom den …
Antalet fall av mässling har skjutit i höjden i Europa, och svenska resenärer uppmanas nu att se över sitt vaccinationsskydd. Det gäller särskilt dem som planerar att resa med barn under sommaren, skriver SvD. Tina Crafoord, överläkare och ansvarig för vaccinationsprogrammen på Folkhälsomyndigheten, följer utvecklingen noga. “Det är en skrämmande läsning, och vi följer förstås …
Det är välkänt att för mycket salt höjer blodtrycket och att det hjälper att dra ned på sin saltkonsumtion, men att samtidigt öka intaget av ett annat ämne kan vara ännu mer effektivt. En ny studie visar att mer kalium i kosten kan vara både ett enklare och ett effektivare sätt att få ned blodtrycket …
För många kvinnor innebär problem med magen mer än bara fysiskt obehag. I vardagen påverkar besvären socialt liv, arbetsdagar och det psykiska välbefinnandet – ibland utan att omgivningen anar det. Enligt en undersökning från Sifo undviker över var tionde kvinna sociala tillställningar på grund av magbesvär. Var fjärde kvinna upplever att magen stör vardagen på …
Det som länge setts som en lite gammaldags rätt med stickig doft har nu visat sig vara rena dunderkuren för magen. Forskare i USA har nämligen upptäckt att fermenterad kål, som surkål och kimchi, inte bara är bra för tarmhälsan – den kan till och med laga en inflammerad tarm. Frida Hållenius är docent i …
Många kvinnor vittnar om att träning inte bara handlar om hälsa och välmående. För en växande grupp är gymmet en plats som väcker oro och obehag. Ida Johansson minns en tid då hon rörde sig självsäkert mellan olika sporter. Idrotten var hennes fristad under uppväxten. Men med tiden förändrades något. I vuxen ålder blev träningen …
Allt fler män drabbas av problem kopplade med sin bäckenbotten, men det finns en brist på sjukvård som är inriktade på just män i det här fallet. Under ytan finns ett lidande som sällan syns. För många män börjar problemen smygande – en svårighet att tömma blåsan, smärtor som strålar från underlivet och en kropp …
En anställd på Södertälje sjukhus misstänks för att under pandemin ha smygläst journaler som inte tillhörde hennes patienter, nu åtalas hon och krävs på 100 000 kronor. En undersköterska på Södertälje sjukhus åtalas för dataintrång efter att olovligen ha läst journaler, de som berörs kräver skadestånd, det skriver SVT. Dataintrånget ska ha inträffat under 2020 …
Socker är inte bra, det har vi lärt oss, men nu visar en ny studie att det inte alltid stämmer, hur vi konsumerar sockret har betydelse. I en studie har forskare vid Brigham Young University, i Utah, USA, analyserat data från över en halv miljon människor på flera kontinenter och funnit något oväntat, det skriver …
När Sveriges befolkning blir allt äldre väntas det bli fler ambulansutryckningar. Nu ska AI hjälpa till att effektivisera ambulansers utryckningar. Mellan 2010 och 2023 ökade antalet ambulansutryckningar i Västerbotten med 38 procent trots att befolkningen under samma period bara ökade med 7 procent, det skriver Dagens Nyheter. Över hälften av larmsamtalen i Västerbotten under den …
Forskning visar att en genomsnittlig patient minns mindre än hälften av vad som sägs under ett läkarbesök. I ljuset av detta blir det tydligt hur viktigt det är att förbereda sig ordentligt innan man sätter sig i väntrummet. Rita Fernholm, allmänläkare och forskare, har under åren sett hur viktigt det är att patienter känner sig …
Forskare har upptäckt någonting som i framtiden kan leda till ökad förståelse för tarmsjukdomar som IBS, och till nya behandlingar. Över 30 procent av alla i Sverige beräknas lida av kroniska mag- och tarmsjukdomar, som irritabel tarm, IBS, och inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, det skriver Forskning.se. IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome och …
Forskare har sett ett samband mellan påverkad tidsuppfattning och graden av demens och menar att försämrad tidsuppfattning kan vara ett tidigt tecken på demens. I Sverige lever ungefär 130 000 till 150 000 personer med någon form av demens, det skriver Svenskt Demenscentrum. Enligt Socialstyrelsen insjuknar varje år mellan 20 000 och 25 000 personer …
Det går det att förebygga risken att drabbas av Alzheimers sjukdom även senare i livet, en professor listar nio åtgärder för att undvika kognitiv försämring. Ingmar Skoog, seniorprofessor vid Göteborgs universitet, säger att det ofta är många faktorer som påverkar förekomsten av Alzheimers och demens och att vi kan påverka en del av dem men inte …
Ny forskning pekar på att semaglutid, den aktiva substansen i läkemedel som Ozempic och Wegovy, kan allvarligt skada synen. Det började med goda nyheter. Semaglutidläkemedel förändrade behandling av typ 2-diabetes och övervikt, både genom att reglera blodsocker och minska aptiten. Men en ny kanadensisk studie visar att användningen också kan ha en baksida: Risken för …
En ny version av corona har på kort tid fått fäste i flera delar av världen. Nu har även svenska smittskyddsmyndigheter upptäckt den. Den nya virusvarianten, som går under namnet Nimbus, dök först upp i Asien vid årsskiftet. Sedan dess har smittan spridit sig snabbt – bland annat rapporterade Thailand en kraftig ökning av fall …
Att fundera över tidens gång är något många av oss gör, särskilt när åren går. Sommarloven kändes oändliga som barn. Men när man är äldre kan en hel sommar kännas som om den bara svischade förbi. Varför upplever vi det så här? Vetenskapen har faktiskt flera intressanta förklaringar. En viktig del av svaret handlar om …
Det finns en del läkemedel som inte fungerar som de ska, eller gör din hur extra känslig, om du tar dem och sedan solar. Med de här medicinerna bör du undvika solen så mycket du kan. Sommaren är här och många längtar kanske efter att få lata sig i solen, men om du använder vissa …
Frågan varför vissa människor fastnar i ett beroende medan andra inte påverkas nämnvärt har länge sysselsatt forskningen. Idag vet vi mer – och mycket handlar om faktorer som är svåra att påverka själv, skriver DN. Markus Heilig, professor i psykiatri och beroendeforskning vid Linköpings universitet, ser att föreställningen om en särskild beroendepersonlighet är alltför förenklad. …
Om olyckan skulle vara framme och många skadade behövde vård samtidigt, är Sveriges sjukhus dåligt rustade för kriser. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen, som granskat hur väl sjukvården skulle klara ett oväntat stort inflöde av patienter. Bedömningen är dyster. När regionernas beredskapsansvariga själva bedömer läget, menar hälften att deras akutsjukhus har låg eller …
En ny utredning föreslår nu lagkrav på regelbunden fortbildning för både vårdgivare och vårdpersonal. Syftet med regeringens nya förslag är att stärka patientsäkerheten och möta framtidens vårdbehov. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) uttrycker sitt stöd för utredningens riktning: “Vi måste säkra att vårdpersonalen har rätt kompetens för att möta framtidens vårdbehov. Det handlar om trygghet …
Frågan om hur många ägg om dagen som är bra för hälsan har blivit aktuell sedan de nordiska kostråden uppdaterades. I Norge har formuleringarna väckt stark kritik från flera näringsexperter – och deras invändningar gäller inte bara ägg, utan också hur kostråd utformas i stort, skriver SvD. När de nordiska kostråden nyligen uppdaterades fick ägg …
Tre olika specialistläkare delar med sig av sina bästa tips för hur du blir en bra patient under ett läkarbesök. Ett besök på vårdcentralen kan vara både nervöst och förvirrande. Många förbereder sig genom att läsa på innan, andra litar på magkänslan, skriver DN. Att läsa på inför läkarbesöket är inget problem, men när du …
På serviceboendet Hundraårsgatan bor personer som har drabbats av en hjärnskada för att få omsorg, men i över tre år vanvårdas de grovt. Henrik, som bor på serviceboendet har haft ett aktivt liv och bland det första man lägger märke till när man träffar honom är hans skarpa och glasklara ögon, det rapporterar Sveriges Radio. …
Att dricka kaffe har visat sig ge långsiktiga fördelar, forskare har nämligen funnit ett samband mellan kaffedrickande och hälsosamt åldrande. En ny studie på fler ån 47 000 kvinnor har funnit att kaffe kan ge ett hälsosamt åldrande, det skriver New York Times. Studien presenterades den 2 juni vid American Society for Nutritions årsmöte och …
I takt med att medellivslängden i världen ökar, letar många efter hemligheten bakom ett riktigt långt liv. Många satsar på supermat, träningsprogram och kosttillskott, men forskningen pekar i en annan riktning. Det som verkligen verkar spela störst roll för livslängden är inte vad vi äter eller hur ofta vi springer, utan vilka vi har omkring …
Vi åldras alla i olika takt, det biologiska åldrandet har en egen rytm som skiljer sig från det kronologiska åldrandet. Hur länge sedan det var sedan vi föddes visar på vår kronologiska ålder, men det är inte många som känner till sin biologiska ålder, det skriver Medicinsk Vetenskap i Forskning.se. När vi lever slits våra …
På TikTok sprids tips och påståenden om psykisk hälsa som saknar stöd i verkligheten – något som i vissa fall riskerar att stjälpa mer än hjälpa. Samtal om psykisk hälsa hör numera till vardagen, även på nätet. Men i takt med att fler öppnar sig har också tveksamma råd blivit vanligare. Detta rapporterar Dagens PS. …
För den som minns myggsomrar från förr kan årets besked vara en lättnad. Det ser nämligen ut att bli en sommar med färre mygg än vanligt. “Utifrån läget just nu så kommer det bli hyfsat myggfritt, i alla fall nu i början av sommaren”, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex. Den snöfattiga …
Det finns en massa olika metoder för att gå ned i vikt och förbättra hälsan, så här påverkas vikten och hälsan av de populäraste dieterna. Dagens Nyheter har granskat hur de populäraste dieterna för viktminskning påverkar din vikt och hälsa, det skriver Dagens Nyheter. Genomgången bygger på de hittills största vetenskapliga bantningsstudier som gjorts och …
Jakten på den perfekta sömnen går lätt över styr. Forskare varnar nu för att vårt ökade fokus på sömnoptimering kan få motsatt effekt, skriver Emma Frans. För inte så länge sedan var få timmars sömn ett märke av ära bland de framgångsrika. Margaret Thatcher, Winston Churchill och Thomas Edison är bara några exempel på historiska …
Enligt ny forskning kan D-vitmin bromsa det biologiska åldrandet genom att minska förkortningen av telomererna. Vår kronologiska ålder räknar tiden från när vi föddes men biologisk ålder tar hänsyn till vår hälsa, genetik, epigenetik, livsstil och till miljöfaktorer, det skriver Newsweek. För att få fram den biologiska åldern används bland annat olika biomarkörer, fysiologiska faktorer …
En ny kombination av läkemedel har visat sig kunna förlänga liv och skulle kunna hjälpa människor att få ett friskare åldrande. Ett internationellt team av forskare har analyserat effekten av två cancerläkemedel, rapamycin och trametinib, det skriver Newsweek. I sin studie fann forskarna att den här läkemedelskombinationen förlängde livslängden hos möss med 30 procent. Läkemedelskombinationen …
Snart är det sommar och det finns många myter, missuppfattningar och trender när det gäller solande och felaktig information riskerar att skada. Sofia Bodare är utredare på Läkemedelsverket och hon förklarar varför några vanliga uppfattningar om solande är felaktiga, och hur du egentligen bör skydda dig. Solskyddsmedel räcker inte Enligt henne räcker det inte att …
När han vaknade med svår huvudvärk och en obrukbar högersida, kan man tycka att det borde ha varit självklart att kalla på ambulans. Men han fick ta sig till sjukhuset med kollektivtrafik på egen hand. “Bedrövelse”, säger han till lokaltidningen. Men det blev inte så för den 80-årige mannen i Lund. Istället ombads han ta bussen …
Många förknippar löpning med att pressa sig, jaga tider och bli riktigt trött. Men allt fler upptäcker ett annat sätt att springa: långsamt och kravlöst. En av dem är programledaren Clara Henry, som hittat sin bästa form genom att just sänka tempot. “Jag är varken superbiffig eller supersmal. Men jag vet att min kropp kan …
Ett otröttligt stöd i vårdens mest kritiska ögonblick. På Södersjukhusets röntgenklinik får framtiden redan plats – i form av AI. Här har AI-verktyg börjat hjälpa personalen att se det som annars lätt missas, skriver SvD. Daniel Lindbom, överläkare och radiolog, har varit en nyckelperson i det pågående arbetet med att införa AI på kliniken. ”AI:n …
År 2050 kan omkring 5 miljarder människor, eller hälften av världens befolkning, ha diabetes eller vara insulinresistenta. I mitten av det här århundradet väntas 1,3 miljarder människor ha diabetes, om prediabetes inkluderas blir siffran 5 miljarder, det skriver Fortune. År 2023 var vi 8,062 miljarder människor här på jorden, till 2050 beräknas världens befolkning uppgå …
Det är ensamheten som gör mest ont. Inte frånvaron av saker som händer, utan frånvaron av någon att dela vardagen med. För en växande grupp äldre har ensamheten blivit vardag snarare än undantag. Lena Dahlberg, som i åratal har forskat om åldrandets sociala villkor, beskriver ett mönster som inte tycks förändras – trots ökad medvetenhet. …
Allt fler forskare varnar nu för vad de kallar en tyst folkhälsokris, där ultraprocessad mat spelar en avgörande roll. En av dem är Mark Lawrence, australiensisk professor i folkhälsonutrition och rådgivare inom WHO. Han menar att vi inte längre kan vänta på fler studier – utan att tiden är kommen för politiska beslut, skriver SvD. …