Allt fler svenskar är positiva till att prisutvecklingen på bostäder kommer att öka. Något som kan bidra till en skjuts uppåt i bostadsvärderingar – speciellt i storstadsregioner. Men hur ska du tänka?
Mest läst i kategorin
Enligt Länsförsäkringar råder det förhoppningar om prisutvecklingen på bostäder och att bostadsmarknaden kan öppnas upp för en större andel svenskar, bland annat yngre personer.
“Bostadsmarknaden blir allt hetare och fler än på länge känner sig ekonomiskt trygga med att flytta. Vi ser inget prisrally nästa år, men de sjunkande räntorna i kombination med ökande reallöner kommer att ge bostadspriserna en skjuts uppåt. Prisutvecklingen kan dock påverkas negativt av osäkerhetsfaktorer som effekterna av Trumps valseger och ränteutvecklingen i omvärlden”,säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Svårare få lån
Den grupp som det kan bli tuffare för är äldre personer, då de har svårare att få banklån på grund av minskad inkomst och ålder.
Det kan dock ske positiva förändringar.
Den 4 november presenterade Kommittéordförande Peter Englund förslag på lättare kreditrestriktioner, som skulle göra det lättare för unga personer att komma in på bostadsmarknaden samtidigt som flyttsugna i högre åldrar kan dra nytta av detta.
Senaste nytt
En majoritet är optimistiska
Andelen svenskar som tror på sjunkande bostadspriser uppgår till endast fyra procent. Riksbankens räntesänkningar ger dock stöd åt hushållens optimism, vilket avspeglas i opinionsundersökningar.
Mellan olika ålderskategorier sticker 50–64-åringarna ut med störst hopp om stigande bostadspriser. För denna åldersgrupp uppgick boprisbarometern till drygt 50 procent.
Boprisbarometern avser differensen (nettotalet) i procentenheter mellan andelen hushåll som tror på högre bostadspriser om ett år jämfört med andelen som tror på lägre bostadspriser.
Så vad gör du om räntan stiger? Här kommer tre tips.
Tre tips när räntan stiger
1. Förutse ökade kostnader: Det är alltid klokt att förutse ökade kostnader och möjliga besparingsåtgärder för att klara av ekonomin om det skulle behövas.
2. Rörlig eller bunden ränta: Om du vill kunna planera din vardag bättre är det kanske dags att binda din bostadsränta.
3. Ansök om jämkning: Om räntorna ökar kan det vara klokt att ansöka om skattejämkning för räntekostnaderna, det så kallade ränteavdraget. Den månatliga summan blir då mindre i stället för att skatteavdraget sker retroaktivt efter deklarering nästföljande år.
Och den svajiga bostadsmarknaden? Här är fem tips för det.
Fem tips på en orolig bostadsmarknad
1. Köp och sälj vid samma tidpunkt: Det kan vara klokt att sälja och köpa bostad samtidigt för att undvika känningar av upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse. Detta förutsätter noggrann planering i både ekonomi och tid.
2. Se över ekonomin: Om du har små ekonomiska marginaler är det bra att planera ditt bostadsköp utifrån stigande räntor och hur en förändrad inkomst skulle påverkas (exepelvis från anställd till pensionär)
3. Förhandsmarknad: Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Förhandsmarknaden är bra för både bostadsköpare och säljare. Om du planerar att sälja din bostad kan du på så sätt få en realistisk bild över intresset för din bostad bland spekulanter. Det kan också indikera vilket pris du kan få ut för bostaden.
4. Sälj först: Om du ändå känner dig osäker kan det kanske vara bäst att sälja bostaden först. Då vet du utgångsläget inför nästa köp och kan enklare räkna på realistiska löpande utgifter. Detta under förutsättningar att du ordnat med tillfälligt boende om så skulle behövas.
5. Läs på: Informera dig och jämför slutpriser för att förbereda dig ekonomiskt. Jämför också priser mellan olika områden av intresse.
Läs också:
50-plussarna tror mest på stigande bostadspriser. News 55
Äldre har inte råd att flytta – banker boven. News 55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.