Experternas utredning är färdig och inlämnad till regeringen. Nu föreslås att taket för bolån höjs, att du ska behöva betala av mindre på lånet och det införs en gräns för hur stora lån du kan ta.
Mest läst i kategorin
Tre stora förändringar följer i spåren av utredningen om bolånen som blev färdig och lämnades in på måndagen.
– Det kommer i korta perspektivet driva upp bostadspriserna, säger Peter Englund som lett utredningen, rapporterar EFN från en pressträff med Regeringen.
MISSA INTE: Experten varnar: Därför ska du inte ta ut hela din tjänstepension direkt
För det första: Högre tak på bolån
Du ska inte längre behöva betala handpenning på 15 procent. Istället ska det räcka med 10 procent. Det innebär att du som köper en bostad, om utredningens förslag blir verklighet, kan ta ett lån som motsvarar 90 procent av bostadens pris istället för nuvarande 85 procent, som är det så kallade taket idag.
Hur påverkar det din plånbok?
Att de som är nya på bostadsmarknaden kan ta större lån och behöva spara en mindre andel kan driva upp priset på framförallt små och medelstora bostäder, och krångla till det för dig som söker en mindre bostad eller som vill ta steget in på bostadsmarknaden, då konkurrensen kan hårdna om de objekt som finns.
MISSA INTE: Expert: Så sparar du en miljon till i pension, skattefritt
Senaste nytt
För det andra: Halverat krav på amortering på bolån
Den andra stora förändringen som föreslås är att du som har ett bolån på över 50 procent av bostadens värde ska vara tvungen att betala en procents amortering varje år, oavsett hur mycket kvar du har att betala av på bostaden.
I dagsläget är amorteringskravet 1 procent per år om du har mer än 50 procent att betala av, men mindre än 70 procent. Har du ett lån på mer än 70 procent av bostadens värde är du i dagsläget skyldig att betala av, eller amortera, 2 procent per år.
Det förenklade amorteringskravet gör att fler kommer ha råd att ta stora lån, vilket kan driva upp bostadspriserna i attraktiva områden.
Hur påverkar det din plånbok?
Det kan vara bra för dig med en attraktiv bostad som du hoppas på att kunna sälja till ett högt pris. Har du dessutom ett stort lån kan det bli väldigt gynnsamt för dig när amorteringskravet halveras.
För det tredje: Tak för dina skulder
Slutligen vill experterna införa ett skuldkvotstak. Det innebär att banken inte får låna ut hur mycket som helst utan att kolla låntagarens inkomst.
Förslaget innebär att man ska få låna max 5,5 gånger sin årsinkomst. Även om det skulle begränsa vissa, tror experterna att det kan hjälpa att skydda låntagare från för stora skulder.
“Vi ser skuldkvoten som en extra skyddsbarriär som ska fungera när bankernas kreditprövning inte biter fullt ut. Skuldkvoten är ett ganska grovt mått och vi tycker bankerna ska ha en frihet att ge lån som går över 550 procent. 10 procent av nya lån ska ges även om skuldkvoten överstiger 550 procent. I dag är det mellan 3 och 6 procent som ligger över 550 procent”, sade Peter Englund på pressträffen på måndagen.
Hur påverkar det din plånbok?
Om du har väldigt stora skulder kan det begränsa dina chanser att ta nya lån. Det kan begränsa dina möjligheter att köpa en ny bostad. Men förhoppningsvis innebär det till en bättre ekonomi i längden, då du inte förlitar dig på lånade pengar för boende och annat.
Vem gynnas mest?
Unga och andra som inte har mycket pengar men som har ett stort behov av att slå sig in på bostadsmarknaden får många nya möjligheter att låna pengar, och mindre krav på att betala av lånen snabbt.
Särskilt glad blir du om du äger en bank, eftersom fler kommer sitta med dyra bolån och betala ränta till dig under lång tid.
Med dessa förändringar skulle det bli enklare att ta lån och mer pengar över i månaden. Däremot kan bostadspriserna stiga något om fler får råd att köpa, vilket både kan vara en fördel och en nackdel.
Regeringen har inte beslutat att agera på utredarnas förslag ännu, men
Läs mer om ekonomi:
Efter 21 år: Fler ska få bostadstillägg för äldre
Så får du ekonomisk hjälp: Sök stöd hos hundratals stiftelser
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.