News55

Räntechock gav banker 80 miljarder i extra vinst

Artikelbild
Bankerna har ökat sina nettoresultat under räntechocken. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 okt. 2024Publicerad: 27 okt. 2024

Bankerna har tjänat 80 miljarder kronor i extra vinster på de senaste årens räntechock.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mellan januari 2022 och samma månad i år steg den rörliga snitträntan på ett bolån i Sverige från 1,5 till 4,9 procent. Men räntan på ett vanligt bankkonto ökade betydligt mindre – från 0,1 till 2 procent, visar beräkningar som DN gjort.

Tidningen har med med hjälp av statistik från Finansinspektionen gjort en uppskattning av vad de ökade marginalerna betytt för de svenska bankerna.

Totalt har bankerna tjänat 125 miljarder kronor extra på räntenetto, det vill säga på skillnaden mellan låneräntan och sparräntan sedan 2022, visar beräkningarna.

Bankernas extra vinst, nettoresultatet, under räntechocken motsvarar totalt 80 miljarder kronor sedan 2022, jämfört med det trendmässiga nettoresultatet åren innan.

Det är inte bara privatkunderna och företagens lån som gjort bankerna mer lönsamma. Bankerna har också haft ett mycket stort eget sparande i Riksbanken. Räntan på dessa konton har följt styrräntan nära, från 0 till toppen på 4 procent.

Finansinspektionens siffror tyder på att en stor del av bankernas ökade ränteintäkter kommer från just den posten, skriver DN.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS