Bostadsförmedlingen i Stockholm har anmälts för åldersdiskriminering eftersom det inte går att registrera sig i Bostadsförmedlingens kö utan att ange en mejladress.
Mest läst i kategorin
En medarbetare på vårdföretaget Capio anmälde nyligen Bostadsförmedlingen i Stockholm till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att återkommande ha diskriminerat bolagets patienter, det skriver Senioren.
Anmälaren anser att ansökan inte är anpassad för en målgrupp som inte har eller kan skaffa mejl.
DO har valt att inte utreda anmälan och har i och med det alltså inte tagit ställning till om krav på mejl i anmälan utgör diskriminering.
Vill inte diskriminera seniorer
Enligt praxis motiverar inte DO hur myndigheten har bedömt i enskilda fall, men i just det här fallet kan en omständighet vara att ingen diskriminerad person har namngivits i anmälan.
“Vi har förstås inga intentioner att diskriminera seniorer. Tvärtom försöker vi underlätta för den gruppen så gott vi kan givet hur processen för att ansöka om en bostad fungerar”, säger Christer Edfeldt, vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm, till Senioren.
Han medger dock att problem kan uppstå för personer som inte har mejl eftersom den som vill registrera sig i Bostadsförmedlingens kö måste ange en mejladress.
Senaste nytt
Kommunikationen måste ske via mejl
“Däremot kräver vi inte bank-id när man registrerar sig eller när man ska logga in för att exempelvis söka en bostad. Detta är en anpassning till de personer som inte är så digitala”, säger han till Senioren.
Han säger vidare att när en bostad väl ska förmedlas måste kommunikationen ske via mejl.
“Det funkar inte att vi ska skicka fysiska brev, det blir för lång leveranstid. Lägenheterna ligger ute i två dagar så det är snabba puckar”, säger han till Senioren.
Tror inte det är ett stort problem
Han berättar att det fungerar annorlunda för seniorbostäder inom ramen för Stockholms egna bostadsbolag Micasa, som har en så kallad särskild behovskö där ingen mejladress behövs utan det finns en särskild handläggare som ringer upp.
Christer Edfeldt förklarar att de reglerna dock inte gäller förmedling av alla seniorboenden varför situationer som den anmälan till DO tar upp kan uppstå.
Av de drygt 850 000 som står Bostadsförmedlingens bostadskö i Stockholm är enligt honom ungefär 3 procent över 75 år, alltså cirka 25 000 personer.
Enligt anmälan till DO sker diskrimineringen av äldre bostadssökare regelbundet, men Christer Edfeldt tror inte att det är ett stort problem, det skriver Senioren.
Svårt hyra ut nyproduktion – även i Stockholm
Det har blivit svårare att hitta hyresgäster till nybyggda hyresrätter även i Stockholm som är känt för sin galopperande bostadsbrist.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.