News55

Därför väntas hyrorna höjas rekordmycket

Manifestation mot höga hyror. Hyresgäster kan vänta sig att hyrorna höjs rekordmycket nästa år, här är varför
Hyresgäster kan vänta sig att hyrorna höjs rekordmycket nästa år, här är varför. (Foto: TT/Henrik Montgomery/Scanpix Sweden)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Trots lägre inflation och sänkta räntor pekar mycket mot att hyrorna kommer höjas rekordmycket nästa år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hyrorna för 2025 har börjat förhandlas, men trots sjunkande inflation och sänkta rantor verkar det inte bli roligt för landets hyresgäster, det skriver Hem & Hyra.

Siffror från de senaste tre åren

På grund av den överenskommelse de tre stora förhandlingsparterna Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta har träffat kommer hyrorna öka mycket.

I överenskommelsen ingår ett sifferunderlag som ska ligga till grund för deras yrkanden och siffrorna baseras på de senaste tre åren, varför det inte spelar någon roll att inflationen och räntorna sjunker nu.

För förhandlingen 2024 hade hyresvärdarna en genomsnittlig ökning av sina räntekostnader på 57,3 procent, i år ligger den på 50,7 procent.

Förra året hade inflationen ett genomsnitt på 6,2 procent. I årets förhandling är det 5,5 procent, det är långt över vad den faktiska inflationen just nu ligger på.

Kostnader som har ökat

Även BNP, hyresvärdarnas kostnader för förvaltning och underhåll och avgifter som el, sophämtning, fjärrvärme samt vatten och avlopp vägs in i hyresförhandlingarna.

ANNONS

Till skillnad från inflationen och räntan har dessa kostnader ökat i jämförelse med nivån inför förhandlingarna 2024, det skriver Hem & Hyra..

Högsta hyreshöjningarna sedan 1993

Den genomsnittliga hyreshöjningen för boende i hyresrätter landade på 5,0 procent i år, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS