News55

Slottet som slår allt annat på fingrarna

Reggia di Caserta
Denna magnifika fasad möter dig när du vandrar upp mot dett slot som faktiskt är störst i Europa. (Foto: WikiCommons/Tango7174)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Du njuter av Buckingham Palace, tycker Louvren är enormt och Stockholms slott är pampigt. Det är dock ingenting mot Europas största palats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt är ju relativt. Ett känt uttryck i dagligt tal när du ska förstå hur bra, stort eller litet något egentligen är. En grej som kan anses vara fantastisk, kan snabbt blekan om det sätts mot något ännu mer storslaget.

Som med slott till exempel.

Att våra svenska kungaborgar är vackra, imponerande och fascinerande på många sätt, det kan inget ta ifrån dem. Men när de sätts i relation med de fastigheter som kontinentens kungar och presidenter byggde förr, bleknar de ganska så lätt.

Versailles utanför Paris
Uppgiften till arkitekten var att skapa något än mer pampigare än Versailles utanför Paris. En nog så knepig uppgift. (Foto: WikiCommons/ToucanWings)

Även i palatsernas superliga är allt relativt. Tycker du att Versailles är fantastiskt, så finns det faktiskt ett ställe som slår det på fingrarna.

Reggia di Caserta.

Palatset i Caserta, eller Reggia di Caserta, är en av Italiens mest imponerande kungliga residens. Den synnerligen imponerande byggnaden med vidhängande parker ligger i staden Caserta, nära Neapel.

Det byggdes på uppdrag av kung Karl VII av Neapel, senare känd som Karl III av Spanien, som en rival till de stora europeiska kungliga palatsen, särskilt Versailles i Frankrike.

ANNONS
Märktig park
Parken som leder fram till slottet går verkligen inte av för hackor den heller… (Foto: WikiComons/Carlo Pelagalli)

Arkitekten bakom detta monumentala projekt var Luigi Vanvitelli, en av 1700-talets mest framstående arkitekter. Bygget påbörjades 1752 och slutfördes inte förrän efter Vanvitellis död, av hans son Carlo.

Slå fransmännen

För att slå det franska hovet på fingrarna sparades ingen vare sig möda eller ekonomi för att bli störst, bäst och vackrast.

Resultatet blev som tänkt – Europas största och mest påkostade kungliga byggnad. Palatset har fem våningar med över 1 200 rum med mängder av stora salar, en egenteater och självklart också ett katolskt kapell.

Imponerande entré-trappa
Entrétrappan är minst sagt pampig. Ingen möda sparades för att detta slott skulle bli oslagbart i form av storlek och prakt. (Foto: WikiCommons/Tango7174)

Fasaden är 247 meter lång, och byggnaden täcker en yta på cirka 47 000 kvadratmeter. Den barock- och rokoko-inspirerade arkitekturen är känd för sina symmetriska linjer och eleganta detaljer, men kom också att bli ett av de sista riktigt monumentala barock-slotten som byggdes.

ANNONS

Magnifik inredning

ANNONS

Interiören är lika storslagen som exteriören. Den stora trappan, Scala Regia, är ett mästerverk i sig och leder besökarna upp till de kungliga lägenheterna.

Salongerna och rummen är dekorerade med fresker, stuckaturer och konstverk från några av Italiens mest kända konstnärer från 1700-talet.

Omätbar lyx
Att vandra mellan salongerna blir näst intill en pervers uppvisning i lyx. (Foto: WIkiComons/Tango7174)

Idag är palatset inte bara en symbol för den neapolitanska monarkins makt och rikedom utan också ett kulturellt och historiskt arv som lockar besökare från hela världen.

Använd under kriget

Slottet spelade också en viktig roll under andra världskriget som bland annat plats för att skriva under kapitulationen för de italienska och tyska trupperna i Italien i april 1945.

1998 var också slottet inspelningsplats för några scener i Star Wars: Episode One – The Phantom Menace. Dock gjordes explosionsscenerna i studios på annan plats. Hade varit synd att spränga skönheten i onödan.

1997 blev de dessutom upptaget på UNESCO:s världsarvslista, för att belysa dess historiska betydelse.

ANNONS

.Läs gärna också om världens dyrbaraste palats. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS