News55

Enkla knepen som skyddar stugan i vinter

Artikelbild
Frysskador kan bli både dyrt och besvärligt, men går att undvika. Arkivbild. (Foto: Marko Säävälä/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 okt. 2024Publicerad: 27 okt. 2024

Nu är det dags att förbereda sommarstugan för vintern. Genom att följa några enkla tips kan kostsamma frysskador undvikas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under första halvåret 2024 ökade antalet anmälda frysskador till Folksam med hela 132 procent, jämfört med motsvarande period förra året. Det framgår av siffror som har tagits fram av försäkringsbolaget.

“Vi hade en väldigt sträng vinter i hela landet och det syns i statistiken. Den vanligaste skadan uppstår när det står vatten i rören som fryser och expanderar. Vi ser ofta hur hela rörsystem, golvbrunnar och vattenlås har sprängts sönder”, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Frysskador kan bli en dyr historia och självrisken är hög. Dessutom kan utdragna renoveringar göra att det inte går att använda huset under lång tid. Som tur är går skadorna att förebygga.

“Det är viktigt att behålla en viss grundtemperatur i huset hela vintern, och att stänga av vattnet. Dessutom behöver man ha viss koll på sitt hus även under vintersäsongen”, säger Erik Arvidsson.

Han uppmanar också till vaksamhet i samband med generationsskiften.

“Det är ofta någon som har skött det här i alla år och sedan överlåts huset till nästa generation. Missas det då någonting viktigt och det blir en sträng vinter så kan man få en obehaglig överraskning”, säger Erik Arvidsson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS