News55

Ikea – inte bara platta paket

Ikea hemelektronik
Då och då har Ikea klivit utanför ramarna och sålt grejer som inte alls passat in i deras platta paket-policy. Här är några av snedstegen från ungefär 50 år sedan. (Foto: Ikea)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 07 sep. 2024

Med ojämna mellanrum har Ikeas utvecklingsavdelning frestas att kliva ifrån de platta paketens värld med bland annat – hemelektronik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skomakare, håll dig vid din läst. Ett nog så klokt råd för dig som företagare att hålla dig till det som du är allra bäst på.

Skomakaren ska hålla sig till att göra bra skor och den småländska företaget borde hålla sig till att göra sina så välkända platta paket.

Men så är ju, som bekant, ofta gräset grönare på andra sidan. Och även Ingvar Kamprads produktansvariga har emellanåt slirat lite på sin platta paket-linje. Här är fem sidosatsningar som bolaget gjort inom sidospår inom heminredningen:

Mys och pys i Ikeas ungdomsmöbler
Softa, sköna möbler att digga musik i. Ikea försökte verkligen locka ungdomarna med ett egen sortiment. (Foto: Ikea)

• Saker som hör hemmet till är ju verkligen bolagets hemmaplan. Men köper du verkligen en radioapparat på Ikea? Ja, det trodde de ansvariga på 1960-talet på den speciella avdelningen som hette Hemservice.

Ikea i samarbete med Philips
Egentligen helt rätt tänkt att erbjuda hemmamaskiner i varuhusen. Men det tyckte inte kunderna. (Foto: Ikea)

• Dammsugare och strykjärn. Ett självklart komplement till hemmet i stort. Samarbetet gjordes med Nederländska Philips och vad vi fått fram, så fick inte Ikea sätta sin egen logotyp på grejerna.

Instrument by Ikea

ANNONS

• Instrument. Som ett piano by Ikea. Eller en orgel. Helt rätt tänkt men fungerade sisådär i verkligheten. Krävs nog mer kunskap hos personalen för att sälja ett piano än ett köksbord.

Instrument-avdelningen blev ingen succé
Kunderna ville nog hellre köpa pianot hos pianohandlaren än av en oventande soff-försäljare. (Bild: Ikea)
ANNONS

• Hört talas om stereomärket Renn? Anar att du inte gjort det. Under det varumärket försökte företaget få kunderna att köpa stereo och högtalare i samma sväng som Billy-bokhyllor. Undrar om någon Renn skivspelare finns kvar i dag?

Skivspelare by Ikea
Depeche Mode på Renn-skivspelaren och enfärgad overall med midjeskärp. 1980-talet var underbart. (Bild: Ikea)

• Coola lampor till tonårsrummet. Företagets tekniker tog lysrören ett steg till och gjorde färgade varianter som lätt passade in till Renn-spelarens syntmusik. Vill-ha-värdet för den mogne tonårssyntaren är stort i dag.

Läs om att den ikoniska Ikea-kassen får nytt liv. Dagens PS.

Passa på att lära dig mer om Ikea-logotypens historia här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS