News55

Marknaden för lyxbostäder blomstrar i splittrat USA

Mar-a-Lago
Donald Trumps Mar-a-Lago. (Foto: Vita huset från Washington DC, Public domain via Wikimedia Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 juli 2024Publicerad: 29 juli 2024

Exklusivt, exklusivare, exklusivast. Colorados dyraste privata bostad såldes nyligen för drygt 100 miljoner dollar, runt en miljard kronor, i skidorten Aspen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försäljningen av lyxbostäder har inte klingat av under pandemi och ekonomisk kris, Tvärtom. Enligt Wall Street Journal har det gått nästan 20 år sedan landets första bostadsförsäljning på 100 miljoner dollar, men på något sätt har den marknaden bara tagit fart.

Bostäder i miljardklassen hittar man annars på Manhattan, Miami och Palm Beach, Florida, Los Angeles och Malibu, Kalifornien samt Hawaii. Med den nya försäljningen i Aspen kan man se att Colorado fått ett uppsving.

Investeringar i lyxbostäder

Säljaren av fastigheten i Aspen är känd för sin smak för lyx. Han köpte stället 2020 för 32 miljoner dollar, omkring 320 miljoner kronor, och har sedan dess satt sin personliga prägel på byggnaden.

Renoveringskostnaderna för den drygt 2000 kvadrater stora fastigheten är inte kända, men det blev av allt att döma en lukrativ affär – försäljningspriset var 70 miljoner dollar, cirka 700 miljoner kronor, mer än inköpspriset enligt Mansion Global.

Terry Taylor, säljaren, har investerat i ett flertal lyxfastigheter. Han har även köpt en penthousevåning med en exklusiv takterrass ovanpå Tiffany & Companys byggnad i Palm beach, Florida.

Den drygt 1000 kvadratmeter stora lägenheten kostade honom 18 miljoner dollar, 180 miljoner kronor i svenska pengar, enligt Wall Street Journal.

ANNONS

Lyxmarknaden i kontrast med en annan värld

ANNONS

Under större delen av andra kvartalet 2024 låg bolåneräntan i USA på runt sju procent, vilket driver upp månadskostnader för husköpare med lån.

En annan grupp har dock noterats allt mer, kontantköparna, alltså de som inte behöver bekymra sig över bolåneräntor, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.

Obegränsat med pengar kan bostadsinvesterare åtnjuta de attraktivaste bostäderna utan långa, komplicerade låneprocesser. Dessutom slipper de bankernas kostnader. Mellan mars och maj i år såldes runt 44 procent av lyxhusen till kontantköpare.

Kontantgruppen har bidragit starkt till en blomstrande marknad för exklusiva bostäder; en marknad som visat sig oförändrad trots ekonomiska kriser och lågkonjunkturer i USA och runtom i världen.

Tältläger nytt fenomen
Gruppen hemlösa växer. Stora tältsamhällen växer fram runtom i USA. (Maria Thi Mai/ Wikimedia Commons)

De opriviligerade

En betydligt större del av befolkningen i USA lever dock under andra förutsättningar med en vardag kantad av höga kostnader som de får slita hårt för att klara av.

Många familjer har inte råd att betala sjukförsäkring eller lägga undan pengar till barnens högskolestudier.

ANNONS

Gruppen hemlösa växer också, de som befinner sig på samhällets absoluta botten. Stora tältsamhällen växer fram runtom i USA, bland annat i Tampa Florida.

Mar a Lago
Mar-a-Lago är en av de mest påkostade fastigheter som byggdes i Florida i början av 1900-talet. Arkitektoniskt följde den den samtida stilriktningar för den spanska väckelsen, en stil som var särskilt lämpad för områdets klimat och historia. (Foto: Public domain, via Wikimedia Commons)

Bostadsmarknadens gräddhylla

Medan hemlöshet och fattigdom ökar fortsätter de exklusiva bostadsfastigheternas värden att stiga. Många av dem har nått motsvarande miljardbelopp i svenska kronor.

“Gamla pengar” är vanligtvis grundstommen i förmögna familjers kapital; förmögenheter förvaltats i generationer och uppgår till astronomiska summor: Familjen Kennedy och Walton är klassiska exempel.

Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida, hör till de exklusivaste fastigheterna i USA, nu ägd av Donald Trump, ägare till en golfklubb som ingår i ägorna.

Egendomen är en av Floridas största. Den uppfördes mellan 1924 och 1927 av societetsdamen Marjorie Merriweather Post, USA:s förmögnaste kvinna under den tiden.

Hon tänkte sig Mar-a-Lago som något mera än ett privat hem och välkomnade inflytelserika makthavare till middagar och receptioner: En tradition som Trump följt.

ANNONS

Läs också:

Här fyndar ultrarika lyxhus – vanliga amerikaner saknar sjukvård

Bo i superlyx som Elton John

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS