Pensionärer har inte råd att flytta och måste bo kvar i stora bostäder trots att de gärna vill lämna dem, nu reagerar politiker på den här inlåsningen av äldre på bostadsmarknaden.
Mest läst i kategorin
Tre riksdagsledamöter anser att regeringen behöver utreda situationen med äldres inlåsning på bostadsmarknaden, det rapporterar Senioren.
Miljöpartisterna Janine Alm Ericson, Ulrika Westerlund och Katarina Luhr ansvarar för partiets politik när det gäller ekonomi och pension, äldrepolitik respektive bostadspolitik.
De skriver i en motion att frågan om möjlighet till rimliga bolån måste lösas och radar upp flera argument.
Kontrollverktyget KALP
Pensionärer har idag svårt att få en bolåneansökan beviljad i de vanligaste bolåneinstituten, en anledning är kontrollverktyget Kvar Att Leva På-kalkyl, KALP.
Bankerna använder KALP för att avslå en låneansökan grundat på bedömningen att ett pensionärshushåll inte har råd med ränta och amortering.
När banken beräknar KALP tas hänsyn till risken att bli arbetslös, men inte till att pensionärer alltid har kvar sin pension, vilket gör att de inte kan göra viktiga investeringar för att exempelvis sänka sina energikostnader.
En pensionär som får högre boendekostnader på grund av nytt bolån och högre ränta skulle dessutom i de flesta fall kompenseras med höjt bostadstillägg för pensionärer, BTP.
Senaste nytt
Ofördelaktiga lån
Miljöpartisterna skriver i sin motion att banker måste ta hänsyn till de här sakerna i sina kalkyler. Deras ristriktiva hållning mot pensionärer har gjort att nya typer av lån trätt in på lånemarknaden.
“Sedan några år förs det en kraftfull reklam för ett nytt lagligt lånesystem som riktar sig aggressivt mot pensionärer som äger sin bostad. Hypotekspension och 60-plusslån är några av benämningarna på dessa seniorlån”, skriver miljöpartistrerna i sin motion.
De skriver vidare att det också varnas för att de här lånen är ofördelaktiga och motionärerna nämner en skrift från SPF seniorerna som påtalar att ett sådant lån göra att en pensionärs bostad efter 10–15 år bara är värd en bråkdel av vad den vore värd om något av våra vanliga bolåneinstitut hade beviljat ett lån med normala villkor.
Bidrar till inlåsning
“Många äldre känner sig lurade av reklamens budskap om guldkant på tillvaron och ett rikare pensionärsliv när de istället upplever en skuld som snabbt växer. Förutom att äldre kan få se värdet på sitt hus övergå till en bank så medför detta även inlåsningseffekter när de inte kan sälja sitt hus och köpa en ny, mindre bostad”, skriver de i motionen.
De tillägger att det här ytterligare bidrar till en dåligt fungerande bostadsmarknad. Dessutom använder enligt motionärerna många fastighetsägare som förvaltar hyresrätter en liknande bedömning som de vanligaste bolåneinstituten.
Det gör att äldre, trots att de har en pålitlig pension och äger en bostad, även kan ha svårt att flytta till en hyresrätt och det bidrar också till att de låses in på bostadsmarknaden, framhåller motionärerna.
65-plussare inlåsta på bostadsmarknaden
Majoriteten av alla mellan 65 och 79 år äger sitt boende och många bor kvar hela livet, även om de egentligen vill flytta, det beror i huvudsak på tre saker.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.