News55

Sänkta räntor lyfter bostadsrättsföreningar

bostadsrättsföreningar
Fortfarande har många bostadsföreningar det kämpigt, men läget ser betydligt ljusare ut på lite sikt. (Foto: Magnus Lejhall/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

Fortfarande har många bostadsföreningar det kämpigt, men läget ser betydligt ljusare ut på lite sikt, konstaterar Sveriges bostadsrättscentrum, SBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omkostnaderna börjar lätta sedan Riksbanken inlett sina räntesänkningar, enligt SBC:s BRF-index.

Många av landets bostadsrättsföreningar har länge haft det tufft i spåren av räntehöjningar och inflation. Fortfarande är omkostnaderna höga, men trycket avtar nu alltmer.

“Utmanande period”

Kostnaderna för en genomsnittlig bostadsrättsförening med 50 lägenheter, en lokal och en yta på 4834 kvadratmeter, låg på 679 380 kronor under andra kvartalet i år.

Det är en ökning med 3,5 procent på årsbasis.

En genomsnittlig förening betalar över 2 990 000 kronor under ett år, framgår det.

“Det har varit en utmanande period som landets bostadsrättsföreningar gått igenom och det är glädjande att se att det nu börjar lätta. Däremot ska man inte dra förhastade slutsatser av att omkostnaderna minskar. Det är fortsatt en ökning på årsbasis, om än mindre än de senaste kvartalen. Min spaning är att det kommer fortsätta nedåt, men i långsam takt. Även om räntan och inflationen sjunker syns effekterna av ökningarna fortfarande och kommer fortsätta göra det ett bra tag framöver, säger Markus Pålsson, chef för verksamhetsinnovation och utveckling på SBC Sveriges bostadsrättscentrum, i ett pressmeddelande.

Billigare el för bostadsrättsföreningar

ANNONS

Elkostnaden har minskat med 37 procent mellan första och andra kvartalet 2024.

Även på årsbasis har elkostnaden minskat med 27 procent.

“Vissa av kostnaderna minskar naturligt under de ljusare och varmare månaderna och elkostnaden är en sådan. Det skapar en möjlighet för bostadsrättsföreningarna att antingen lägga pengar på andra områden, eller spara pengar till att elpriserna går upp när det blir mörkare igen”, säger Markus Pålsson.

Läs även: Bostadsrätter pressas hårdare av skulder News55

Läs mer: Kapitalbrist ökar bland bostadsrättsföreningar News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS