News55

65-plussare inlåsta på bostadsmarknaden

Enligt en sakkunnig om äldres ekonomi har kanske äldre som bor kvar i eget hus betalat av sina lån och vill inte vill sälja eftersom det är jättehög skatt. På bilden, ett villaområde på Ekerö
Enligt en sakkunnig om äldres ekonomi har kanske äldre som bor kvar i eget hus betalat av sina lån och vill inte vill sälja eftersom det är jättehög skatt. På bilden, ett villaområde på Ekerö. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 18 sep. 2024

Majoriteten av alla mellan 65 och 79 år äger sitt boende och många bor kvar hela livet, även om de egentligen vill flytta, det beror i huvudsak på tre saker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Äldre blir inlåsta på bostadsmarknaden och har inte råd att flytta till en mindre bostad när de känner att de bor för stort, det skriver Expressen.

Brist på seniorbostäder

Inlåsningen beror i huvudsak på flyttskatten och på att det byggs för få seniorbostäder, men svårigheten för äldre att få banklån spelar också in.

Enligt en rapport från Länsförsäkringar fastighetsförmedling är det brist på äldreanpassade bostäder i åtta av tio svenska kommuner.

Rapporten visar även att nästan 60 procent av de seniorer som äger sitt boende kan tänka sig att flytta. Trots det är pensionärer den grupp som flyttar minst.

Jättehög skatt

Joel Stade, sakkunnig om äldres ekonomi hos Pensionärernas riksorganisation, säger att de som bor kvar i eget hus kanske har betalat av sina lån och inte vill sälja eftersom det är jättehög skatt.

Han anser att huvudfrågan är att äldre har svårt att anpassa sin bostad efter sina behov och bor kvar i en för stor bostad för att det är så svårt att byta till en mindre och bättre anpassad bostad.

ANNONS

Dessutom har anpassade bostäder ofta för hög hyra. Enligt en undersökning gjord av bostadsutvecklaren Obos är högre boendekostnader seniorers största hinder för att flytta.

Bankens kreditprövning

En annan sak som bidrar till inlåsningseffekten är bankernas kreditprövning, för många seniorer är det svårt att låna pengar.

“Jag vet att bankerna slår ifrån sig och säger att de absolut inte diskriminerar äldre, och att man går strikt på sin ‘kvar-att-leva-på’-analys”, säger Joel Stade till Expressen.

Han tycker att banker, när de bedömer pensionärers kreditvärdighet, borde värdera att pensionsinkomsten är kassaskåpssäker samt att många har långa relationer med banker och kanske även sparade pengar.

Larm: Ökad brist på bostäder till äldre

Underskottet tycks minska på bostäder i stort i landets kommuner – däremot ökar bristen på bostäder till äldre personer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS