Hovrättens nya dom fastslår att boendekvalitet inte spelar någon roll för hyreshöjningar. Det är en överenskommelse som Hyresgästföreningen skrev under vilket visar sig vara ett misstag.
Mest läst i kategorin
Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna kom överens om ett nytt sätt att förhandla hyran 2022. Nu ska ekonomiska faktorer, som räntor, inflation och priset på fjärrvärme avgöra hur mycket hyran ska höjas, skriver Hem & Hyra.
Fastighetsunderhåll och förvaltning ska inte längre vara en parameter i de årliga förhandlingarna. Boendemiljö anses därmed inte längre ligga till grund för hyressättning.
Vinner på att inte underhålla
Niclas Sundell, förbundsjurist, har företrätt hyresgästerna i ett uppmärksammat fall i Själevad. Han anser att det är en stor brist att skötsel och underhåll inte längre ska vara en parameter.
“Vad finns det då för ekonomisk vinning för en fastighetsägare att sköta förvaltningen? Visst är nöjda hyresgäster trevligt, men det räcker tyvärr inte som drivkraft för alla värdar”, konstaterar han.
Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur Fastighetsägarna kräver en chockhöjning på 14.8 procent för hyror i Karlstad kommun, trots allvarliga underhållsbrister i flera fastigheter, vilket upprör många hyresgäster.
Senaste nytt
Dåligt underhåll
I fallet Själaved beslutar Hovrätten att fastighetsägaren får rätt att höja hyran i linje med träffad överenskommelse, trots påtalade brister i boendemiljön och klagomål från hyresgäster.
Beslutet stödjer sig på den nya överenskommelsen där fastighetsförvaltning inte ska vägas in i hyresförhandlingar.
Fastevo, den privata hyresvärden, äger flera fastigheter på orten och har funnits med på Hyresgästföreningens Värsta värden-lista 2019, men har knapphändigt förbättrat underhållet av sitt bestånd sedan dess.
Hissarna fungerar inte
Det råder fortfarande stora brister. Örjan Söderberg har bott i samma trea på 85 kvadrat sedan 1999. Förvaltningen har blivit avsevärt sämre med nuvarande ägare.
När kylan kryper ner mot minus 15 grader, vilket är vanligt i Norrland, fungerar inte hissarna som tänkt. Hans sambo är rörelsehindrad och kommer då inte ut.
“Vi är lite nedslagna. Jag kan tycka att Fastighetsägarna borde kunna ställa krav på sina medlemmar, inte bara kräva hyreshöjningar. Om värden skött husen hade väl hyresnivån varit okej”, säger han till Hem & Hyra.
Höga hyror att vänta
På grund av den överenskommelse de tre stora förhandlingsparterna Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta har träffat kommer hyrorna att öka mycket efftersom ekonomiska faktorer blir vägledande.
Beräkningsunderlaget baseras på de senaste tre åren och det spelar därmed inte någon roll om inflationen och räntorna sjunker nu. De tre senaste åren avgör.
Hyresvärdarna har en genomsnittlig ökning av sina räntekostnader på 57,3 procent. I år ligger den ökningen på runt 50,7 procent. Hyreshöjningar baseras delvis på räntekostnader, men även energiförbrukning och löpande underhåll.
Läs också:
Därför väntas hyrorna höjas rekordmycket. News 55
Hyrestrenden fortsätter: Ännu ett rekordår väntar. Dagens PS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Håll bokföringen i bakgrunden
Lägg din tid på det som gör skillnad, inte på onödig administration.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.