Centerseniorer: Värmeböljan livshotande för många äldre

MALMÖ 2018-08-08

News55

Annons

Annons

Sommarens extreme värma har tagit många med överraskning. Beredskapen har varit dålig på många äldreboenden och arbetsplatser. Äldre har lidit i sina varma lägenheter. Arbetsmiljön för en redan ansträngd personal inom vård och omsorg har varit oacceptabel. Operationer och andra insatser har fått ställas in när tekniken inte fungerat.

Inomhustemperaturer på runt 30 grader innebär livsfara för främst sjuka äldre. Risken för återkommande liknande långvariga värmeböljor ökar. Nu måste vi rusta oss för framtiden. Vi i Centerpartiets seniornätverk vill därför ha en omedelbar översyn i alla kommuner, så att situationen inte upprepas. Kommunen måste också se över sina sociala mötesplatser så att äldre kan erbjudas svalka när de väljer att mötas.

Kortsiktigt och temporärt kan mycket lösas genom att skaffa cirkulationsfläktar, sätta upp markiser, installera avfuktare etc. Befintliga luft-luftvärmepumpar kan producera kyla. Många lokaler med fjärrvärme kan beställa kyla genom sin anläggning i stället för värme.

Befintliga äldreboenden bör till nästa sommar utrustas med luftkonditionering till fromma även för arbetsmiljön. Nya äldreboenden ska redan från början planera för reglerad innetemperatur. Så gör vi tillvaron drägligare för våra äldre och personalen får en bättre arbetsmiljö.

 

Thomas Wihlman, styrgruppen för Centerpartiets seniornätverk i Stockholms län och Stockholms stad

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons