A-
A+

SVT-replik på Olofsson: "Orimligt ta ansvar för en nationell rättvisa

Förändringar i "Det sitter i väggarna".

I en artikel på News 55 kritiserar Sverker Olofsson SVT.  Han undrar var vi står i frågor om nationell rättvisa. Inlägget är en replik på Sverker Olofssons krönika: "Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra?"

Rikard Jansson

Annons

Annons

Rättvisebegreppet låter sig inte uttolkas utan ideologiska förtecken och i praktiken handlar rättvisesträvanden om sakpolitiska ställningstaganden där partierna väljer olika vägar. Det vore därför orimligt för SVT att ta ansvar för en nationell rättvisa eller göra sig till uttolkare av vad det är.

Högst relevant är dock Sverker Olofssons resonemang om att public service ska omfatta många olika perspektiv. Alla som bor i Sverige ska känna att deras verklighet hörs och syns hos oss. Vi arbetar med det genom att sprida våra journalistiska krafter i landet, värna olika kompetenser och erfarenheter och hålla en redaktionell diskussion levande om just detta. Vi är medvetna om att huvudstaden kan bli för tungt representerad.

Jag är tacksam över att Sverker Olofsson har sina stränga ögon riktade mot sin tidigare arbetsgivare. Jag är säker på att vi kan bli mer relevanta för hela Sverige. Men Sverker Olofsson använder ett enda exempel från SVT. Jag håller inte med om kritiken mot det inslaget och när han dessutom tillskriver enskilda reportrar epitet försvagas argumentationen. Men jag ger gärna Sverker Olofsson rätt i att vi ständigt ska vakta på frågan om vårt uppdrag att spegla Sverige.

 

Helena Olsson, programbeställare för nyheter, samhälle och dokumentär på SVT.

 

Sverker Olofsson replikerar:

 

Jätteroligt att du replikerar. Notera att jag inte alls kritiserade Mats – han är alltid opartisk, men även i den opartiska kommentaren gör man sina val och dom valen kan nog se olika ut beroende på var man bor, vilken bakgrund man har osv. I det perspektivet kanske kommentatorerna borde se olika ut i våra två viktigaste nyhetsprogram. Att jag riktar mig mot Public Service beror ju på att det är det enda vi har att hoppas på. Allt kommersiellt har ju dragit sig innanför tullarna. Tror man på opinionsbildningens betydelse är SVT och SR enda möjligheten för det vi så lättvindigt kallar landsbygd.

 

 

Jag saknar SVT

Annons

Annons

Sverker
Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.