News55

AB Volvo lyfter efter oväntat stark rapport

Artikelbild
Kvartalssiffror från AB Volvo, med vd Martin Lundstedt. Arkivbild. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

AB Volvo gör en oväntat hög vinst under årets första kvartal. Men samtidigt viker orderingången och leveransvolymerna mer än väntat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På börsen är det tummen upp.

Det är ett starkt första kvartal, säger vd Martin Lundstedt till TT.

AB Volvos aktie stiger med cirka 1,5 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen efter delårsrapporten för första kvartalet från lastbilstillverkaren.

Vi har nu en normalisering av marknaden med delvis vikande volymer, men trots det presterar vi en försäljning som är i linje med föregående år, säger Martin Lundstedt.”Brasilien är draglok”

Bolaget bekräftar tidigare prognoser för Europa, Nordamerika och Kina medan AB Volvo ser en nedgång i Indien och en svag uppgång för den brasilianska marknaden.

Vi ändrar inga prognoser för Europa och Nordamerika, vi drar upp något för Sydamerika som går starkt. Vi tycker att den bild vi har stämmer och det finns en fortsatt god aktivitetsnivå, säger Lundstedt.Brasilien är ett draglok, där har vi en stark position, tillägger han.

Han konstaterar att geopolitiska spänningar – med Ukrainakriget och konflikten mellan Iran och Israel – påverkar AB Volvo.

Vi påverkas som alla andra. Det är knepigt geopolitiskt, vi har ett krig i Europa, en situation i Mellanöstern som riskerar att eskalera. Vi jobbar med samma prioriteringar, hälsa och säkerhet först, säger Lundstedt.Faller mer än väntat

ANNONS

Medan lönsamheten ser oväntat hög ut viker leveransvolymen räknat i antal lastbilar av nedåt i första kvartalet, lite mer än väntat. Och orderingången ger en bild av en oväntat snabb inbromsning framöver.

Orderingången under årets första kvartal föll till 48 701 lastbilar mot 60 040 ett år tidigare. Väntat var en nedgång till lite drygt 50 300 lastbilar.

Det är i linje med de förväntningar vi haft. Vi har haft en ketchupeffekt efter pandemin, nu ser vi en normalisering av marknaden som vi förväntat oss. Vi gör anpassningar efter det. Det är snarare en normalisering till goda nivåer, säger Lundstedt.

Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om nivån på vinst före skatt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS