News55

AI utmanar svenska storbanker

Storbankerna i Sverige utmanas av AI-satsningar och fintech-bolag. Bildmontage (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Svenska storbanker kan vara på väg att förlora greppet om bankmarknaden i Sverige i vågen av AI-satsningar och fintech-utmaningar, varnar Ronit Ghose, analyschef på amerikanska Citi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige ser inte längre lika gynnsamt ut för banker att verka i som det var för 10–20 år sedan.

Stora satsningar på artificiell intelligens (AI) och andra tekniksprång – som blockkedjetekniken – är på väg att rita om den finansiella världskartan. De fyra svenska storbankernas hårda grepp om betalningar, lån och sparande utmanas, enligt Ronit Ghose, global chef på den amerikanska storbanken Citis tankesmedja Future of Finance.

Det kommer förändras. Det kommer nya namn, säger han till TT.Styrkan och uthålligheten för olika banker varierar över tid och de finansiella produkter bankerna säljer förändras också.Sämre för svenska storbanker

Stora fintechkoncerner som Stripe och Paypal utmanar globalt. Det gör även den Stockholmsbaserade “köp-nu-betala-sen”-specialisten Klarna.

Klarna får, inför vad som antas bli en börsnotering i början av 2025, alltmer skepnaden av en bank.

Samtidigt slukar teknikbjässar som Alibaba, Apple, Google och Samsung en allt större del av distributionen av finansiella tjänster globalt – trots att de inte behöver bekymra sig om den hårt reglerade produktionen av tjänsterna.

Ghose bedömer att svenska banker ligger sämre till än de gjorde i tidigare stora kliv i utvecklingen. På vägen från bankkontor till internetbanken var nordiska banker i första ledet. Inte minst bankerna i Sverige, som var ett mer datoriserat land än något annat. Och när allt flyttade in i mobilen låg Sverige också i tätklungan med landets utbredda mobilanvändning.

“En utmaning”

ANNONS

Men nu har framgångsrika brittiska fintech-satsningar – som Revolut och Monzo – gett brittiska banker en rejäl skjuts när det gäller appar och teknisk utveckling. Något som inte har synts till lika mycket i Sverige.

När jag letar efter den mest intressanta utvecklingen inom finans i dag är det ingen överraskning att jag hittar den i andra länder i världen än Sverige.

Och när det gäller bankernas investeringar i AI och ny teknik ligger banker i USA, Kina och Sydostasien bättre till.

Helt enkelt till följd av budgetarnas storlek i USA. Och när det gäller Asien – en annan miljö.

Det är samtidigt främst i Kina och USA som investeringar, forskning och utveckling görs.

Det kommer att vara en utmaning för svenska banker – eller europeiska banker generellt – när det gäller kommande tio år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS