News55

Persson (L): "Privatiseringen gick för långt"

Artikelbild
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L). (Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Privata arbetsförmedlare kostade mer men gav inte bättre resultat, visar en ny rapport. Arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) är självkritisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Privatiseringen har gått för långt”, säger han till TT.

Insatserna för arbetslösa via privata aktörer var mycket dyrare än de som gjordes via Arbetsförmedlingen. Ändå fick personerna som gick dit varken jobb eller började studera oftare än andra, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) som släpptes förra veckan.

“Det visar att ideologi inte får gå för långt. Det viktigaste är att arbetslösa får jobb och att vi tar ansvar för skattebetalarnas pengar”, säger Mats Persson, arbetsmarknads- och integrationsminister.

Beslutet att Arbetsförmedlingen i högre grad skulle privatiseras genomfördes av partierna i Januariavtalet (S, C, L och MP) 2019.

Vad är Liberalernas ansvar för att det blev så här?

“Det är ingen hemlighet att det var Centerpartiets viktigaste reform i Januariavtalet. Men så här i efterhand så skulle vi ha motarbetat det mer än vad vi gjorde.”

Jonny Cato, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att L inte tagit det politiska ledarskap som krävts gällande reformeringen av Arbetsförmedlingen.

“Mats Persson måste sluta skylla arbetslösheten på alla andra. Liberalerna har haft ansvar för arbetsmarknadspolitiken i över två år och ingenting har hänt”, säger han i en skriftlig kommentar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS