Svenskt Näringsliv slår på stora trumman efter att deras egen opinionsundersökning slagit fast att de flesta svenskar tycker att man ska sänka skatten för höginkomsttagare. Det berättar vice vd Karin Johansson.
Mest läst i kategorin
En klar majoritet av svenskarna tycker att man inte ska ha någon höginkomsttagarskatt vid 51 200 kronor i årslön. Det skriver Svenskt Näringsliv, som låtit göra undersökningen.
“Sänk skatten för de med höga inkomster”
Dessutom tycker en majoritet att man ska få behålla minst hälften av sin löneökning. Så är det inte i dagsläget om man får en löneökning över skiktgränsen för statlig skatt.
En ny undersökning från Demoskop, beställd av Svenskt Näringsliv, visar att en klar majoritet av svenskarna anser att alla, även höginkomsttagare, bör få behålla minst hälften av en löneökning.
Personalen borde tjäna mer än staten på löneförhöjningen
Så här skriver Svenskt Näringsliv, som ofta hävdar att sänkta skatter gynnar både individen, företagen och samhället:
“Den som jobbar bör alltid tjäna mer än staten på att öka arbetsinsatsen och inkomsten. Att denna insikt har ett så starkt fäste hos svenskarna bör påverka den politiska diskussionen framöver”, skriver de.
Dessutom hävdar Svenskt Näringsliv att skatterna hämmar svensk konkurrens i världen.
“I en global ekonomi är låga marginalskatter en avgörande faktor för Sveriges konkurrenskraft”, skriver vice vd Karin Johansson i Expressen debatt.
ytterligare en effekt av sänkt höginkomsttagarskatt skulle vara att risken för de som arbetar och samtidigt får pension tvingas skatta bort sina inkomster minskar. Det har E55 skrivit om tidigare.
Läs mer om ekonomi:
Nu höjs taket för din allmänna pension – med 35 000 kronor
ISK: Då blir det skattefritt på sparande upp till 300 000 kronor
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.