News55

Bakslag för svensken med största skatteskulden

skatteskuld
Bengt Ågerup, 81, har en rekordhög skatteskuld i Sverige och nu har han åkt på ett nytt bakslag. (Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Bengt Ågerup, 81, hade hoppats att jakten på hans pengar utomlands skulle upphöra, men så blev det inte för miljardären som har Sveriges största skatteskuld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högsta domstolen tar inte upp Bengt Ågerups begäran om prövningstillstånd, vilket betyder att konkursförvaltaren kan fortsätta leta efter hans tillgångar utomlands och då med koncentration på skatteparadiset Cypern, skriver Expressen.

Hovrätten banade väg för konkursförvaltaren att om möjligt driva in tillgångar utomlands från Bengt Ågerup, som har en skatteskuld på drygt 1,6 miljarder kronor till svenska staten.

Så fick han en rekordhög skatteskuld

Skatteskulden uppstod när Bengt Ågerup sålde läkemedelsföretaget Q-Med.

Han skulle då betala vinst på försäljningen, enligt Skatteverkets krav.

Men Bengt Ågerup hävdar att han inte är skatteskyldig i Sverige för Q-Med-affären.

Och han har bråkat med skattemyndigheten i flera år. Han bor i Schweiz men är svensk medborgare.

“Bengt Ågerup är medicinentreprenören som blev mångmiljardär på antirynkpreparatet Restylane. När han sålde succébolaget Q-Med 2011 gömdes vinsterna i skatteparadis, utom räckhåll för Skatteverket och Kronofogden”, har Uppdrag granskning i SVT tidigare slagit fast i samband med en kartläggning av Ågerups affärer.

ANNONS

Skatteverket: Har anknytning till Sverige

“Bengt Ågerup har fortfarande sådan anknytning till Sverige som framgår av nämnde beslut genom ägande och investeringar i svenska bolag”, har Skatteverket påpekat, skriver Expressen.

Ågerup anses bland annat äga ett Cypernägt företag i Sverige som i sin tur står som ägare till ett framgångsrikt travhästföretag.

Läs även: Ågerup förmögen – trots rekordskulden Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS