Har du ansökt om bostadstillägg? Då får du fortfarande räkna med att vänta på svar. Så här lång tid tar det i genomsnitt – försök att behålla lugnet!
Mest läst i kategorin
Handläggningstiden för ansökningar om bostadstillägg har minskat – från att ibland ha varit halvårslånga är snittet nu 54 dagar.
Både 2019 och 2022 kritiserade Justitieombudsmannen, JO, Pensionsmyndigheten efter anmälningar om halvårslånga handläggningstider för ansökan om bostadstillägg, det skriver Senioren.
Temporärt fler handläggare
Pensionsmyndighetens mål har varit högst två månaders handläggningstid för ansökningar och fram till och med augusti i år är den genomsnittliga väntetiden på besked 54 dagar.
Årets genomsnittliga handläggningstid för ändringsanmälningar är fram till och med augusti år ungefär 55 dagar.
Denana Lövgren, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten, säger att myndigheten har arbetat med att effektivisera hanteringen av bostadstillägg i flera år och att vi nu börjar se resultat av det arbetet.
“Under 2022 fick vi även extra pengar från regeringen vilket har inneburit att vi temporärt kunnat ha fler handläggare som arbetat med dessa ärenden”, säger hon till Senioren.
Senaste nytt
Alla söker inte bostadstillägg
Många som är berättigade till bostadstillägg ansöker inte, år 2020 kom Pensionsmyndigheten i en bedömning fram till att 118 000 personer hade fått bostadstillägg om de sökt det.
Myndigheten planerar ingen ny uppskattning och har inte heller längre sedan 2023 något tydligt uppdrag från regeringen att bedöma och minska mörkertalet inom bostadstillägg.
Under de senaste åren har antalet felaktiga utbetalningar som leder till utredningar om återkrav ökat kraftigt och enligt Denana Lövgren beror det framför allt på att pensionärer nu oftare lämnar in uppgifter om ändrade omständigheter.
Upp till en miljon
Förra året inleddes cirka 18 000 utredningar om återkrav gällande bostadstillägg, men Denana Lövgren påtalar att långt ifrån alla utredningar leder till att pensionären blir återbetalningsskyldig.
“Spridningen är stor vilket gör det svårt att uttala sig om hur stora beloppen är. Bland de ärenden som har hanterats är cirka hälften under 10 000 kronor”, säger hon till Senioren.
Storleken på de återkrav som ställs har varierat mycket, från en miljon kronor till 2 000, medelbeloppet 2023 var 24 000 kronor.
Rakt på sak om bostadstillägg – bra att veta
Fattigpensionär frågar expert om det går att ansöka om bostadstillägg bakåt i tiden och få pengar retroaktivt. Här är svaret.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.