News55

Chockartad ökning av priset på julbord 

Julbordet på Stockhomsrestaurangen Stallmästaregården år 2007, i år kan vi räkna med att julbordet där är extremt mycket dyrare än det var då
Julbordet på Stockhomsrestaurangen Stallmästaregården år 2007, i år kan vi räkna med att julbordet där är extremt mycket dyrare än det var då. (Foto: Leif R Jansson/Scanpix) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Den som vill gå ut och äta julbord i år behöver kanske börja spara redan nu, priset på julbord har nämligen ökat kraftigt de senaste tio åren och kan öka ännu mer i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset på julbord har ökat med 74,1 procent på tio år, det skriver krog- och nöjesguiden Thatsup, som tittat på prisutvecklingen för Stockholms julbord från 2014 till 2024.

Genomsnittspriset på ett julbord i Stockholm har på tio år ökat med 413 kronor, de lite dyrare julborden i staden har under samma period ökat ännu mer, med 515 kronor, eller 90,5 procent.

Prisökningen för Stockholms mer prisvärda julbord har varit lite mindre kraftig, deras pris har ökat med 312 kronor, eller 57 procent. Det här framgår av Thatsups analys av julbordens prisutveckling.

Pandemi och inflation

Pandemin och inflationen har drivit upp priserna och fortfarande ökar priset på många livsmedel, exempelvis julskinkan, som börjar bli svindyr, det skriver Dagens PS.

Andra julbordsfavoriter vars priser skenat är sill, gravad lax och Janssons frestelse. Priset på andra favoriter, som kaffe och choklad har dessutom ökat kraftigt den senaste tiden.

I år kan vi därför åter vänta oss kraftigt höjda priser på Stockholms restaurangers julbord.

ANNONS

Dyrare julbord blir allt dyrare

ANNONS

Enligt Thatsups analys skedde den allra största prisökningen på julbord mellan 2022 och 2023, då ökade medelpriset med hela 16,2 procent.

Generellt har priset på de dyrare julborden ökat mer än priset på de billigare julborden och mellan 2023 och 2024 har faktiskt genomsnittspriset på de billigare julborden minskat med tre kronor.

Det är inte mycket att hänga i granen, men är ändå något som analysen visar och som kanske kan glädja någon.

Thatsups prisanalys inkluderar inte alla restauranger i Stockholm så den som har tur kan kanske hitta någon restaurang vars julbordspris inte har ökat lika kraftigt som den här statistiken visar.

Så håller du julbordskostnaderna nere

De höga matpriserna riskerar att ge avtryck på julbordet. Men det finns knep för att hålla kostnaderna nere.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS