News55

Chockhöjda avgifter för kommunala p-platser

parkering
På många håll har de kommunala hyresvärdarna fördubblat och i vissa fall tredubblat parkeringsavgifterna, visar Hem & Hyras granskning. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Tycker du att det blivit dyrt att parkera bilen där du bor? Det stämmer. På många håll har de kommunala hyresvärdarna fördubblat och i vissa fall tredubblat parkeringsavgifterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en granskning av tidningen Hem & Hyra.

Det är inte bara hyran som ökar varje år. Det vet alla hyresgäster som har bil och som har fått uppleva hur avgifterna för parkeringsplatser skjutit i höjden.

På fem år har p-avgifterna blivit dubbelt eller tredubbelt så höga runt om i Sverige hos många av de kommunala värdarna.

Här har p-avgiften höjts från 512 kronor till 1 690 kronor

I tidningens kartläggning av landets samtliga 298 allmännyttiga fastighetsbolag svarade 237 bolag, 80 procent, på frågan hur deras parkeringsavgifter förändrats från 2019 till nu.

“Hos Kiruna Bostäder har den högsta avgiften för varmgarage stigit från 512 kronor till 1 690 kronor. Det är en ökning med 230 procent. Hos Svenska Bostäder i Stockholm har samma avgift stigit från 650 kronor till 2 025”, berättar även Dagens PS med hänvisning till Hem & Hyra.

I lilla Burträsk i Västerbotten har avgiften för en parkeringsplats utan el stigit från 249 till 600 kronor i månaden med motiveringen från det kommunala fastighetsbolaget Skebo att kostnaderna för drift och underhåll ökat.

Drabbad hyresgäst: Barockt

ANNONS

En av de drabbade i Burträsk, Rolf Karlsson, kallar det “barockt” och det kommunala fastighetsbolagets hållbarhetsargument sågar en annan hyresgäst som “larvigt” svepskäl.

Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg förklarar att de chockhöjda p-avgifterna numera bestäms utan förhandling och att det närmast råder marknadsmässig prissättning.

I bjärt kontrast till Burträsk har Storuman, en kommun i Västerbottens inland, lämnat sina parkeringsavgifter oförändrade.

Där kostar en parkering med motorvärmare bara 146 kronor i månaden.

Missa inte: Hjärtsjuk 82-åring tar strid mot p-bot News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS