News55

Därför går det bättre för svensk industri

Artikelbild
Ståltillverkning i Oxelösund. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Återhämtningen i svensk industri går snabbare än i euroländerna. Något som kan förklaras av den försvagade kronan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det finns också ett orosmoln, säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i Sverige visar på en ökad aktivitet, medan det går fortsatt trögt i euroländer som Tyskland och Frankrike.

Att det går bättre för svensk industri beror delvis på den svaga kronan, säger Jörgen Kennemar.

Svenska exportprodukter blir lite billigare än våra konkurrenters. Och det visar att företagen kan få bättre utväxling på sin export.

Även det faktum att Sverige haft modesta löneökningar jämfört med andra länder har gynnat den svenska industrin, säger han.

Tyskland sticker ut

Det är framför allt Tyskland som Jörgen Kennemar anser sticker ut bland euroländerna, med ett betydligt dystrare inköpschefsindex än det svenska.

Tysk industri har lite fler utmaningar, delvis på grund av ökad konkurrens från Kina. Framför allt när det gäller bilar, som tysk industri är väldigt beroende av. Mer än vad vi är.

ANNONS

Men att det går sämre för industrin ute i Europa kan också få negativa konsekvenser för oss i Sverige, fortsätter Kennemar.

Svensk export går ju mycket till Europa och inte minst euroländerna. Och skulle den här långvariga och tröga utvecklingen fortgå i eurozonen, så får vi en sämre avsättning på vår export dit.Krävs räntesänkningar

Nu behövs fler räntesänkningar från centralbankerna för att industrin i euroländerna, ska komma ikapp, tycker han.

Förhoppningen är väl att det kan komma mer positiva signaler under det här året, när ECB (Europeiska centralbanken) kanske sänker räntan ännu mer.Men det finns också orosmoln kring geopolitiken. Till exempel Frankrikes politiska utmaningar nu i samband med valet. Sådana saker kan också påverka svensk industrikonjunktur längre fram.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS