Kvinnor jobbar i större utsträckning deltid än män – vilket gör att kvinnor får lägre pension än män.
Mest läst i kategorin
Men hur stor betydelse just deltidsarbete har är inte så självklart som man skulle kunna tro, visar en rapport.
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) konstaterar att det inte riktigt går att säga hur mycket deltidsarbete påverkar de könsskillnader som finns när det kommer till pensionerna.
Ju mer vi har grävt i den här frågan, desto mer komplex visar den sig vara, säger Måns Nerman som är enhetschef vid myndigheten.
Studier och forskningsresultat på ämnet finns, men enligt ISF går det inte att dra några tydliga slutsatser utifrån dem. En av anledningarna är att det saknas bra data över hur människors arbetsliv ser ut.
Det finns ingen officiell data på vem som har arbetat deltid och när. Vill man göra något på det så måste man hitta något sätt att angripa den frågan och det är inte lätt, säger Måns Nerman.
I exempelvis Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar följer man samma personer under ett antal år.
Vi kan få en ögonblicksbild i dag över hur människor i olika ålder arbetar deltid, men vi vet inte hur en person arbetar deltid under hela sin yrkesverksamma karriär.
Många olika faktorer spelar in och därför är det svårt att avgöra den exakta effekten av deltidsarbete på de pensionsskillnader som finns. Enligt Nerman går utvecklingen mot en ökad jämställdhet när det gäller deltidsarbete och sysselsättning:
Men det kommer ta lång tid innan det syns på pensionen, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.