News55

Facket går ut i strejk – storsjukhus omfattas

Artikelbild
Medlemmar i Vårdförbundet vid en demonstration i Göteborg. Arkivbild. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Vårdstrejken är ett faktum. Omkring 2 000 av Vårdförbundets medlemmar går nu ut i strejk ut på flera av landets stora sjukhus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Striden handlar främst om att facket kräver kortare arbetstid för att personalen ska orka. Arbetsgivarna menar å andra sidan att detta skulle bli för dyrt, och pekar på att flera regioner redan går flera miljarder kronor back.

På måndagen stod det klart att parterna fortfarande står för långt ifrån varandra och att strejken är ett faktum.

SKR väljer att hellre låta oss gå i konflikt än att möta upp oss. Det gäller 15 minuter om dagen, sade Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till TT då.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är en generell arbetstidsförkortning inte ett alternativ för varken regioner eller kommuner.

“Arbetskraftsbristen är stor och prognosen är att den förvärras under de kommande åren. Vården behöver varje medarbetare och att minska arbetstiden i stor skala kommer att slå mot patienterna och arbetsmiljön”, säger Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation, i en skriftlig kommentar.

Strejken berör universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt Södersjukhuset i Stockholm och Danderyds sjukhus.

Skånes universitetssjukhus i Malmö uppger att ett antal avancerade vårdplatser kommer att försvinna och på Östra sjukhuset i Göteborg stänger sjukhuset akutmottagningen i en vecka. Universitetssjukhuset i Linköping begränsar vården till framför allt akut vård och vård som inte kan vänta, enligt vårddirektören Ninnie Borendal Wodlin.

Medlarna har kallat parterna till nytt möte under onsdagen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS