Rapporter om falska Swish-appar dyker upp på flera platser i landet. De är svåra att stoppa och det är lätt att bli lurad i stressade lägen.
Mest läst i kategorin
Swish-ägaren Getswish och polisen satsar nu hårt på att stoppa spridningen i sociala medier.
“Vi flaggar för de här sakerna och försöker trycka på så att plattformarna ser till att de plockas bort”, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.
Det har gått några år sedan de första anmälningarna om bedrägerier med falska Swish-appar dök upp, enligt Mauritzson.
“Just nu handlar det om ett begränsat antal fejk-appar. Vi arbetar aktivt med att stänga ned den typ av sociala medier-konton och sajter som sprider fejkappar”, skriver Swish i ett mejlsvar på frågor från TT.
“De poppar upp på olika ställen”
Bedragarna tenderar att slå till i trängda lägen. Det är enklare att lyckas med bluffen om den som ska ta emot en betalning är stressad och har svårt att kontrollera om betalningen faktiskt har ägt rum, enligt Mauritzson.
“Typ som på restauranger eller på festivaler. Där det är mycket folk”, säger hon.
Senast i helgen rapporterades om Swish-bedrägerier i Varberg. Men det finns inga geografiska mönster i de anmälningar polisen får in.
“Det poppar upp på olika ställen i landet”, säger Mauritzson.
Hon känner inte till någon pågående utredning av misstänkta tillverkare av de fejkade apparna och tillägger att det är svårt att komma åt dem som faktiskt använder apparna för bedrägerier.
“De som visar upp en falsk betalning kan ju vara svåra att spåra eftersom vi inte har några digitala spår.”
Senaste nytt
Privatpersoner kan också drabbas
Privatpersoner kan också drabbas när en köpare av något ska betala med Swish, varnar Mauritzson:
“Det kan vara svårt att se och avgöra om det är en fejkad app bara genom att titta på betalarens skärm. Därför är det jätteviktigt att se till att pengarna kommer in på ditt konto. Det är det du ska titta efter. Annars finns risken att det är en falsk app, något som ser ut att vara Swish.”
Swish rekommenderar också användare att inte lita på bilder i köparens mobiltelefon. Kontrollera i stället om pengarna faktiskt kommit in på ditt eget konto, är budskapet.
“Företagaren kan bekräfta mottagen betalning endast genom att använda Swish företagsapp, ha Swish integrerat i kassan eller kontrollera bankkontot”, skriver Jenny Ragnartz på Swish-ägaren Getswishs kommunikationsavdelning till TT.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.