News55

Fastnat i semesterfällan? Så gör du i höst

Det kan verka lockande att låna för att ha råd med utlandsresan. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

Allt fler svenskar konsumerar just nu över sina tillgångar. Smällen riskerar att komma i höst – men det går att få familjens ekonomi på fötter igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För många hushåll har semestern blivit något av en kostnadschock. Samtidigt som inflation och höga räntor urholkat hushållskassan, har resor, restaurangbesök och nöjen blivit betydligt dyrare.

Att låna extra pengar för att ha roligt under sommaren kan för många verka lockande. Kanske har man tagit av sina besparingar för att ha råd med semesterresan, eller handlat på kredit för att kunna ta med familjen på restaurangbesök och nöjesparker.

“Vi vet att många tar lån och krediter för att semestra”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden.

“Det viktigaste där är att i förväg göra en beräkning om man kan betala efter semestern.”

Fler handlar på kredit

Att fler använder sin kredit visar siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget Upplysningscentralen (UC). I juli utnyttjade 52 procent kredit, vilket kan jämföras med 45 procent sommaren 2022.

“För den som inte vill hamna i skuldsvårigheter i höst och vinter gäller det att vara aktiv”, säger Davor Vuleta.

Det värsta man kan göra är att stoppa huvudet i sanden. Är det så att man inte kan betala är det viktigt att man kontaktar den man är skyldig pengar. Det kostar inget och på så sätt kan man slippa att skulden växer sig ännu större.

ANNONS

Han påpekar att en faktura på 500 kronor, när den gått igenom alla steg med påminnelseavgifter, inkassokrav, räntor och avgifter, kan landa på över 2 000 kronor.

Ett annat tips är att vända sig till kommunens skuldrådgivning, som kan hjälpa till att hitta lösningar.

ANNONS

Sänka standarden

Viktigt är också att sätta sig med penna och papper och göra upp en traditionell budget.

“Vad har jag för inkomster och är det några utgifter jag kan sänka för att klara av alla de här åtagandena?” säger Davor Vuleta.

Rådet är att hyra, el och mat ska prioriteras. Men mycket annat går att se över, som strömningstjänster, mobilabonnemang och även vissa typer av varor som inte är nödvändiga.

“Vi kanske måste vara beredda att sänka standarden lite grann och inte fortsätta att leva som om vi inte befann oss i ekonomiska bekymmer”, säger Davor Vuleta.

Inför nästa sommar är rådet att planera långsiktigt.

ANNONS

Om man nu var tvungen att låna för att unna sig nånting under den här sommaren, kanske man ska börja lägga undan några hundralappar i månaden till nästa sommar redan nu om man kan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS