News55

Fler dödsolyckor i byggbranschen

Artikelbild
En ny rapport visar att antalet olyckor ökar i byggbranschen. Arkivbild. (Foto: Mickan Mörk/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Antalet dödsolyckor och andra arbetsrelaterade olyckor inom byggbranschen ökar. Fler än 2 000 arbetsplatsolyckor registrerades i fjol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten från Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, (BCA) baseras på siffror från Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan och visar att arbetsplatsolyckor i delar av byggindustrin ökade under 2023 jämfört med 2022.

Under året inträffade tolv dödsfall på arbetsplatser inom bygg- och anläggningssektorn, sju fler än föregående år.

Totalt registrerades 2 188 olyckor under 2023.

I ett pressmeddelande kommenterar fackförbundet Byggnads rapporten och beskriver 2023 som ett mörkt år i byggbranschen.

“Tyvärr ser vi att även olycks- och sjukdomsstatistiken går åt fel håll. Det här är helt oacceptabelt och samtliga företag måste ta ett större ansvar och se över sina rutiner i allt från planering till inköp. Arbetsmiljön måste alltid var högsta prioritet”, säger Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande för Byggnads i ett pressmeddelande.

Magnus Olsson, nationell arbetsmiljöstrateg på Byggföretagen, medger att trenden med sjunkande antal arbetsolyckor bröts under föregående år, men anser ändå att branschen gjort framsteg.

“Det senaste decenniet har antalet arbetsolyckor varit konstant, medan sysselsättningen inom bygg har ökat. Det är tydligt att branschen gjort stora framsteg, även om statistiken för 2023 innebär att den långsiktiga trenden med ett sjunkande antal arbetsolyckor delvis är bruten”, säger han i ett pressmeddelande.

Siffrorna i rapporten rör sjuk- och olycksstatistik inom två avtalsområden, Byggavtalet och Väg- och banavtalet, som motsvarar hälften av branschen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS