2025 kommer bli ett riktigt bra år för ditt sparande om du spelar dina kort rätt. Men du riskerar också att gå miste om storkovan om du inte börjar planera redan nu, säger sparekonomen Frida Bratt.
Mest läst i kategorin
“Du kan behöva tänka till lite extra.”
Det skriver sparekonomen Frida Bratt på nätbanken Nordnets blogg.
Det gäller hur du ska göra inför nästa år för att få största möjliga effekt av ditt sparande.
MISSA INTE: Du får höjd pension med 2 300 kronor – om han får bestämma
Nya lagar, nya skatter 2025
I vårens deklaration finns det några knep för dig för att inte gå miste om pengar helt i onödan. Dessutom sänks flera skatter och några lagar ändras som gör att du måste tänka om för att maximera din plånbok 2025, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett blogginlägg.
Senaste nytt
För det första: Sparformen ändras, så använder du reformen till max
Nästa år sänks skatten rejält på investeringssparkonto, ISK, och Kapitalförsäkring, KF.
Dels sänks schablonbeloppet med drygt 0,20 procent, vilket inte är jätteanmärkningsvärt eftersom det fortfarande kommer vara skyhögt. Schablonbeloppet 2025 som nyligen beslutades till 0,89 procent av ditt sparkapital har faktiskt, förutom 2024, aldrigt varit så högt som 2025.
Fram tills december 2024 var schablonbeloppet så högt som 1,09 procent.
Men den stora reformen är att de första 150 000 kronorna på ditt ISK-konto blir skattefria från och med årsskiftet. Det innebär 1090 kronor billigare skatt för dig med ett sparbelopp på ditt ISK- och KF-sparande från och med årsskiftet.
Eftersom det skattefria ISK-sparandet är individuellt kan ett hushåll på två vuxna och två barn i teorin spara 600 000 kronor skattefritt på ISK eller KF. Men tänk till både en och två gånger innan du flyttar över pengar till barnens konton. Om det bara är barnen som kan komma åt pengarna så tappar du kontrollen över hur de används, och kan heller inte använda dem om något oförutsett händer.
Jämka skatten 2025
Du kan behöva jämka skatten för att slippa en stor skattesmocka i deklarationen. Det innebär att man betalar lite extra i skatt varje månad.
Du kan också vilja betala mindre i skatt, om du tror att risken är stor att du kommer betala för mycket. Även om det är trevligt att få en stor klump pengar i deklarationssäsongen så kan det vara ännu trevligare att få pengarna redan från den 1 januari 2025 istället för att behöva vänta till sommaren 2026.
“Du kan ansöka om jämkning direkt på Skatteverkets hemsida med e-legitimation. Men – se upp så att du inte jämkar för mycket och istället drabbas av restskatt”, skriver Frida Bratt.
Sälj dina sopiga aktier INNAN 2025
Du kanske tänkt sälja av aktier som gått med förlust. Då ska du göra det innan årsskiftet, eftersom du kan kvitta förlusten mot värdepappersvinst och ISK-skatt.
Sälj dina bra fonder INNAN 2025
Den 1 december dras fondavgiften för dina fonder. Eftersom fondavgiften är procentuell kan du slippa delar av avgiften genom att sälja av de belopp du vill få sålda innan den 1 januari. Det förutsätter att fonden finns på en vanlig fonddepå, inte på ett ISK-konto.
“Då slipper du den fondskatt på 0,12 procent (schablonintäkt 0,4 * 30 %) på kapitalunderlaget som annars tas ut i fondskatt på depån den 1 januari”, skriver Frida Bratt.
Betala av dina fula lån innan nyår
Om du har blancolån eller konsumtionslån, alltså lån som inte är bil- eller bostadslån kan det vara klokt att betala av dem innan årsskiftet. Detta eftersom räntan på den sortens lån inte längre kommer vara avdragsgill nästa år.
Kapitalförsäkringsskatten 31 december
Pengarna på ditt ISK skattar du för i deklarationen. Men avkastningsskatten på kapitalförsäkringen, som liknar ISK på många vis, dras den 31 december istället.
Se till att inte göra ränteblundern
Se till att fördela räntorna mellan er i hushållet så att ränteavdraget nyttjas till max. Annars riskerar ni att betala mer skatt än ni behöver.
“Det här kan din bank hjälpa dig med, så kontakta banken före årsskiftet så blir rätt fördelning förtryckt i deklarationen”, skriver Frida Bratt.
Läs mer om ekonomi:
Du får höjd pension med 2 300 kronor – om han får bestämma
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.