Det rekordhöga guldpriset märks hos landets pantbanker. Allt fler kommer in för att lämna guldsmycken, uppger Pantbanken Sverige.
Mest läst i kategorin
Sedan årsskiftet har guldpriset stigit med omkring 21 procent och framförallt – den senaste tiden har det så kallade spotpriset pendlat på rekordnivåer.
Pantbanker som tidigare i år såg ett minskat intresse för att lämna in värdesaker till följd av minskad inflation och lägre räntor, ser nu en ny trend: folk tar fasta på det höga guldpriset.
För Pantbanken Sverige har utlåningen nått en rekordnivå på 966 miljoner kronor för de inledande åtta månaderna (876 miljoner kronor 2023).
Fler lämnar in
“Nu ser vi en ökning igen och när guldpriserna stiger är det fler som kommer och lämnar till oss”, säger Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström som också är ordförande för pantbankernas branschorganisation.
För landets pantbanker är just guld överlägset mest betydelsefull för verksamheten, och det som kunder i störst utsträckning väljer att lämna in – främst i form av smycken.
80-85 procent är guldsmycken som folk lånar med hos oss. För några år sedan var det mer teknikvaror, guldet är den stora biten med klockor som nummer två.
Hämtar inte ut
En bild som ofta tecknas är att kunder kommer till pantbankerna för att de är i ekonomiskt trångmål. Men det finns ytterligare en faktor som är avgörande för många kunder:
“Vi är en pantbank som lämnar lån men man kommer också till oss ibland utan tanke att hämta ut för att man får ett bra pris på till exempel guld, så vi gynnas naturligtvis av ett högre guldpris”, säger Peter Sundström.
Om det höga guldpriset kommer att hålla i sig eller om det sker en avmattning är naturligtvis den stora frågan. Historiskt sett har dock pantbankernas verksamhet enligt Peter Sundström inte varit speciellt påverkad av en eventuell låg- eller högkonjunktur.
“Även i högkonjunktur lånar man hos oss, då bränner man kanske lite mer pengar men när en ny lön kommer kan man lösa ut föremålen, så vi är inte speciellt konjunkturkänsliga.”