News55

Här är årets sämsta aktiefond

Avanza aktiefond
Småspararfavorit från Avanza placerar sig i botten bland aktiefonder. Foto: Henrik Montgomery / TT
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Flera småsparare lockades till en aktiefond när den lanserades. Med nästan 30 000 ägare visade den sig dock bli årets sämsta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var för ett år sedan som nätmäklaren Avanza lanserade aktiefonden Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest. Inledningsvis kastade spararna sig över fonden som ska spegla en kontroversiella finansprofilen Cathie Woods fond ARK Innovation ETF. 

Fonden har ett globalt mandat och ämnar att investera i aktier som fokuserar på produkter och tjänster som kan förändra branscher och ekonomier i grunden. Bolagen fonden investerar i kretsar kring till exempel artificiell intelligens, robotisering och energilagring.

Idag har fonden runt 29 000 ägare.  

Enligt Aktiespararna har dock fonden haft ett tufft år och placerar sig i botten av alla aktiefonder enligt data från Morningstar. 

“Nästan allt, 96%, ligger nu dock i amerikanska bolag. Största innehavet är Tesla (10,45% av portföljvärdet), därefter följer fintechbolaget Coinbase Global som driver en av världens största kryptobörser. Trea på listan är Block, verksamt inom finansiella tjänster och mobila betalningar, därefter följer Roku som säljer system för streaming”, skriver Aktiespararna. 

Därför hamnar aktiefond i botten

Fonden har på ett års tid stigit 12% på ett år – ett resultat som är sämre än jämförbara index, både Nasdaq och S&P är upp nästan 30% (exkl. utdelningar) under samma period.

En viktig förklaringen till den dåliga utvecklingen säger Aktiespararna vara den svaga utvecklingen i Tesla. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS