News55

Id-kontrollernas prislapp: 6,7 miljarder per år

Artikelbild
Id-kontroll vid tågstationen på Kastrups flygplats i början av 2016 – då hade 150 vakter satts i arbete för att utföra kontroller på de som klev på tåget mot Sverige och Malmö. Arkivbild (Foto: Björn Lindgren/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Återinförda id-kontroller blir kostsam för Öresundsregionens företag och kommuner. Prislappen för att kontrollera resenärer på bil, båt och tåg hamnar på 6,7 miljarder – varje år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Malmö stad skulle få betala allra mest, rapporterar Sydsvenskan.

Id-kontroller innebär färre tåg, glesare reseavgångar och ökade förseningar över sundet, varnar samarbetsorganisationen Greater Copenhagen som räknat på vad det skulle kosta Skåne och Själlands företag och myndigheter i form av produktivitetsförluster om regeringen återinför id-kontrollerna.

Huvuddelen av förlusten drabbar Skåne med 4,6 miljarder per år, och Malmö stad skulle tappa allra mest, konstaterar samarbetsorganisationen i en ny rapport.

Id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige infördes i samband med flyktingkrisen 2015. Kritiken blev hård och 2017 upphörde de efter att regeringen valt att förstärka gränskontroller istället.

Men id-kontrollerna kan göra comeback – i början av året stiftade Sveriges riksdag en ny lag som gör det möjligt att vid behov låta regeringen återinföra dem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS