News55

Klimatböter hotar storbanker

Artikelbild
Europeiska centralbanken (ECB) är enligt källor på väg att bötfälla storbanker för att de inte redovisar klimatrisker tillräckligt tydligt. Arkivbild (Foto: AP/TT Michael Probst)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Europeiska centralbanken (ECB) är på väg att för första gången bötfälla storbanker för att de inte har levt upp till redovisningskrav när det gäller klimatpåverkan, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Minst fyra banker – av det hundratal större europeiska banker som ECB har särskild tillsyn över – ska enligt källorna inte ha redovisat sin exponering mot klimatrisker inom den tidsram ECB har satt upp.

Bankerna bryter mot ECB:s krav

Vilka banker det handlar om är inte känt. Och vad böterna landar på är inte avgjort ännu. Men det blir troligen – ur bankernas perspektiv – symboliska belopp.

Enligt källorna bryter flera banker fortfarande mot ECB:s krav på redovisning av klimatrisker. Och bötesbeloppet blir större för varje dag som går utan att problemet åtgärdas.

Dagsböterna kan som mest uppgå till 5 procent av bankernas omsättning per dag, vilket för en bank med en omsättning på motsvarande 100 miljarder kronor per år skulle bli knappt 14 miljoner kronor per dag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS