News55

Knepet som kan ge tusenlappar mer i pension

Artikelbild
Allmänhetens kunskaper om återbetalningsskydd på tjänstepensionen är låga, menar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 maj 2024Publicerad: 01 maj 2024

Den som väljer bort återbetalningsskydd i tjänstepensionen får ut mer. Risken är dock att de anhöriga blir utan ersättning om man dör i förtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Folk vet inte att de behöver göra aktiva val, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Återbetalningsskyddet på tjänstepensionen gör att familjen ärver den hopsparade tjänstepensionen ifall man dör innan pengarna hunnit betalas ut.

Detta är väldigt individuellt men generellt brukar vi rekommendera den som har familj att ha kvar skyddet fram tills man ska gå i pension. Väl där kan man jämföra hur mycket mer pengar det skulle ge att avstå skyddet, säger Trifa Chireh på Länsförsäkringar.Frågan man behöver ställa sig är hur ens partner och barn skulle klara sig om man gick bort.

De extra pengarna i månaden för dem utan återbetalningsskydd kommer från arvsvinster. Det är pengarna från andra försäkrade i samma åldersgrupp, som dött och som inte heller haft återbetalningsskydd.

Högre arvsvinster

En uträkning från Länsförsäkringar visar att en 35-årig kvinna med en månadslön på 35 000 kronor som avstår från återbetalningsskyddet skulle få 1 050–1 620 kronor extra i månaden ifall hon går i pension vid 65 års ålder. Men om hon behåller skyddet tills att hon fyller 65 och först då tar bort det får hon fortfarande 900–1 420 kronor extra i månaden vid pensionen.

Eftersom män i snitt dör tidigare blir arvsvinsten per månad något högre. För en man med samma inkomst blir summan 1 300–2 020 kronor om skyddet tas bort redan vid 35 års ålder och 1 100–1 670 vid 65 år.

Förhandsvalet skiljer sig

ANNONS

I de flesta tjänstepensionsavtal kan du lägga till skyddet till exempel när du gifter dig, blir sambo eller får barn. Det skiljer sig dock mellan olika kollektivavtal om återbetalningsskydd i tjänstepensionen är ikryssat som förhandsval eller ej.

Många som inte har skyddet blir chockade när de får veta att deras anhöriga skulle bli helt utan ersättning om de skulle dö, säger Trifa Chireh.

Är man ensamstående utan barn finns ingen anledning att ha skyddet då pengar bara betalas ut till ens barn, make, maka eller sambo.

Många pensionärer som hör av sig undrar om det finns något de kan göra för att höja sin pension. Då kan detta vara ett bra sätt. Om man har flera tjänstepensioner är ett tredje alternativ att behålla återbetalningsskyddet på vissa av dem och få lite extra pengar från de andra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS