Individuell lönesättning fungerar dåligt. Nu vill LO-facket Kommunal gå mot mer kollektiva lösningar.
Mest läst i kategorin
På onsdagen presenterade Kommunal sina avtalskrav för arbetsgivarparten SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) inför lönerörelsen som berör runt 350 000 medlemmar.
Kommunal kräver 4,2 procent i löneökningar eller minst 1 222 kronor mer i månaden. Och facket vill höja individgarantierna från 47 procent, det vill säga att alla ska vara garanterade en minimihöjning av lönen, och en extra höjning av de lägsta lönerna.
“Godtyckligt och orättvist”
I stället för helt individuell lönesättning vill facket att kompetens, erfarenhet och utbildning ska få betydligt större genomslag än i dag.
Vi vill inte ha individuella lösningar på lön, de upplevs som godtyckliga och orättvisa, säger Malin Ragnegård , Kommunals ordförande, på en pressträff.
Därmed överger Kommunal 30 år av individuell lönesättning.
Det har inte gynnat medlemmarna, det har lett till en skev maktbalans, säger Ragnegård.
På den tiden gällde uppfattningen att individuell lönesättning skulle gynna hela kollektivet, så har det inte blivit, enligt facket.
Kan ta tid
Hur detta exakt ska gå till, om exempelvis den lokala klubben ska få mer inflytande över lönesättningen, är ännu lite oklart.
Vi är ödmjuka för att den här omställningen kan ta lite tid, säger förhandlingschefen Johan Ingelskog som menar att de mer kollektivistiska lösningarna inte ska ses som en återgång till de gamla tarifflönerna.
Facket vill också att all arbetad tid över schemalagd tid, för deltidsanställda, ska räknas som kvalificerad övertid.
Delade turer
Dessutom vill LO-facket reglera delade turer hårdare, ett arbetspass ska inte kunna vara hur kort som helst.
Däremot läggs inga krav på allmänt kortare arbetstid, en fråga som annars drivs hårt av Kommunal i opinionen. Facket vill invänta den gemensamma utredning som LO har tillsatt och som ska vara klar i maj 2025.
SKR vill inte kommentera kraven i dag. Arbetsgivarna lägger fram sina krav på fredag.