Kostnaden för hyrpersonal i kommunerna blev totalt 3,2 miljarder under 2022. Det är en ökning med över 300 procent på tio år, visar en rapport från fackförbundet Vision.
Mest läst i kategorin
Det vanligaste är hyrpersonal inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg samt äldreomsorg. Nästan alla kommuner, och alla regioner, hyr in personal.
Mest inom social- och äldreomsorg
Det främsta skälet till att hyra in personal är brist inom vissa yrkeskategorier. Det vanligaste är inhyrningar i upp till ett halvår.
Under 2012 var kostnaden drygt 758 miljoner för hyrpersonal. Det innebär att kostnaden ökat med 331 procent på 10 år.
Under de senaste tio åren har kostnaden stigit, men gick ned något mellan 2017 och 2020. Mellan 2021 och 2022 ökade kostnaderna markant, där pandemin sannolikt påverkade.
Brist på kontroll av kostnaderna
Trots de ökade kostnaderna är det endast en av fem kommuner som beräknar merkostnaden för inhyrd personal. Drygt fyra av tio vet inte om någon beräkning gjorts. Få kommuner, till skillnad från regionerna, kan redovisa åtgärder som görs för att minska kostnaderna.
Visions rapport bygger på enkätsvar från 171 kommuner och 14 regioner, samt statistik över kostnader för inhyrd personal från SCB och SKR.