Det är inte det vanligaste, men var sjätte svensk höjer faktiskt sina inkomster betydligt när de går i pension, jämfört med lönen de fick innan. Med så mycket som 16 procent. Detta på grund av alla de starka trygghetssystemen för svenska pensionärer.
Mest läst i kategorin
Många med låga inkomster eller långa perioder av arbetslöshet eller sjukskrivningar sent i arbetslivet oroar sig för hur det påverkar pensionen. Och det är rimligt. Men sanningen är att många med låga inkomster faktiskt får ut mer i pension än de får i lön.
Detta på grund av hur pensionssystemet är utformat för att ingen ska bli gammal i Sverige och ställas på bar backe.
MISSA INTE: Arbetslösheten för 55+ näst högsta på hela 2000-talet
Högre pension än lön
Välfärdssystemet kring de äldre i Sverige är otroligt solidariskt jämfört med många andra länder i västvärlden.
Ingen ska uppnå pensionsålder och inte ha råd att betala sin hyra eller mat varje månad i Sverige. För att se till det finns flera trygghetssystem på plats för att garantera en värdig ålderdom.
Var sjätte svensk får faktiskt högre inkomster efter att de går i pension. Det rör sig om långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna, deltidsarbetare, ströjobbare och andra grupper som helt enkelt haft låga löner och trög inkomstutveckling.
Senaste nytt
“Ett styrkebesked”
Alecta kallar det för ett “Ett styrkebesked från det svenska pensionssystemet” att dessa grupper av typiska låginkomsttagare faktiskt får mer i plånboken vid 67 års ålder än vid 60.
Det är inget man blir rik på, och det handlar om ett lyft från låga nivåer och även som pensionär kommer låginkomsttagaren att ha en låg inkomst. Men pensioneringen innebär ändå ett inkomstlyft på ungefär 8 procent.
Då får du 116 procent av lönen i pension
Och det beror på att grundskydden inom pensionssystemet är starkare än de grundskydd som finns tidigare under livet.
Så här skriver pensionsförvaltaren Alecta, som har skrivit en rapport på ämnet:
- Diagrammet här ovanför visar att den typiska låginkomsttagaren vid 67 års ålder har en allmän pension som motsvarar 75 procent av den inkomst han eller hon hade vid 60 års ålder.
- När vi lägger till den tjänstepension en typisk låginkomsttagare har stiger siffran till 105 procent.
- När vi dessutom lägger till andra typer av inkomster, till exempel bostadstillägg, är den sammanlagda inkomsten uppe i 108 procent.
- Efter skatt blir siffran hela 116 procent. Den typiska låginkomsttagaren har alltså en 16 procents högre inkomst som pensionär vid 67 års ålder jämfört med inkomsten vid 60 års ålder.
Läs mer om ekonomi:
Pension: Bostadstillägg på 7 290 kronor – i månaden: Så gör du
Över 60? Så höjer du din pension livet ut med 1 500 – i månaden
Bedragare stjäl äldres personuppgifter – på flera bibliotek i Stockholm
ANNONS
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.