News55

Minskat pristryck i tjänstesektorn

Artikelbild
Swedbank och Silf tar tempen på tjänstesektorn. Arkivbild (Foto: Michael Sohn AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

Färska inköpschefssiffror visar på viss återhämtning i tjänstesektorn. Samtidigt fortsätter prisökningstrycket att avta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är glädjande för Riksbanken att vi ser fler tecken på att tjänsteinflationen är på väg ner, säger Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar till TT.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn lyfte till 51,8 i juni, enligt den månatliga mätningen gjord av Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf. Det kan jämföras med reviderade 49,8 i maj.

Ökningen var oväntat stor. Analytiker hade räknat med att indexet skulle stiga till 50,5 i juni, enligt Bloomberg.

Ett indextal över 50 indikerar ökad aktivitet i sektorn.

Indexet hamnar åter i tillväxtzonen efter att ha legat lite under de senaste månaderna. Men det är fortfarande ganska trögt och inget riktigt schvung i uppgången, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.Lägre prisplaner

Index för rå- och insatsvarupriser föll till 53,7 från 54,2 i maj, vilket är den lägsta nivån på ett år. Det innebär att prisökningstrycket i tjänstesektorn avtog ytterligare i juni.

Det är en effekt av den fortsatt tröga återhämtningen i tjänstesektorn. Samtidigt har vi sett att företagens prisplaner justerats ner, man är mindre benägen att höja priser jämfört med tidigare, säger Kennemar.

Utvecklingen ger stöd för Riksbankens prognos, från i förra veckan, om två eller tre sänkningar av styrräntan under det andra halvåret.

ANNONS

Man kan möjligtvis gå fram lite snabbare, med till och med en tredje sänkning.”En stabilisering”

För kompositindex, där även tillverkningsindustrin räknas in, blev det ett lyft till 52,3 i juni, från reviderade 51,0 i maj.

“Konjunkturen i näringslivet har förbättrats sedan förra året. Men det är ingen acceleration i uppgången utan snarare en stabilisering”, skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS