News55

De flesta klarar sig inte på den allmänna pensionen

En äldre man sitter och räknar. En undersökning visar att sju av tio inte klarar sig på den allmänna pensionen
En undersökning visar att sju av tio inte klarar sig på den allmänna pensionen. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Den allmänna pensionen har gradvis försvagats och mångas pension kommer nu bara upp i hälften av slutlönen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionssystemet var menat att ge drygt 60 procent av slutlönen, men så är det inte, det rapporterar Senioren.

Nya siffror från Folksam visar att en historisk bottennotering har nåtts bland yngre pensionärer som bara fått 44 procent av slutlönen i allmän pension.

Under 2003–2021 har dessutom den totala pensionen, alltså den allmänna pensionen, tjänstepensionen och privat pensionssparande, enligt Folksam, sjunkit från 86 till 70 procent av lönen.

Lönar sig inte

I dag ligger en genomsnittlig allmän pension på 13 285 kronor efter skatt, men konsumentverkets hushållsbudget för ett enmanshushåll ligger på 15 990 kronor.

“Det här bekräftar tyvärr det vi länge har sagt att det inte lönar sig att arbeta ihop sin pension. Det blir faktiskt tvärtemot hur det var tänkt”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson till Senioren.

En medlemsundersökning som SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna gjort visar att sju av tio inte klarar sig på den allmänna pensionen.

Över 5 000 medlemmar i de två pensionärsorganisationerna har svarat på frågor i undersökningen och på frågan om de klarar sig eller skulle klara sig på den allmänna pensionen svarade 70 procent nej.

ANNONS
ANNONS

Kvinnor klarar sig sämre

Av respondenterna svarade 16 procent ja och 14 procent att de inte vet. Bland de kvinnor som svarade var det dock bara 12 procent som svarade ja och hela 74 procent som svarade nej.

Männen verkar ha det något bättre, 25 procent av dem svarade ja och 62 procent svarade nej.

“Kvinnor har i genomsnitt lägre pensioner än män, så det är därför inte förvånande att andelen som inte klarar sig på enbart allmän pension är högre bland kvinnorna”, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson till Senioren.

Undersökningen visar att trenden är att ju längre arbetsliv en pensionär har bakom sig, desto bättre klarar han eller hon sig, det är dock ändå en stor majoritet som uppger att den allmänna pensionen inte räcker till.

Pensionärs-tips: Det kan ge dig tusenlappar

Liza di Paolo-Sandberg på SKPF Pensionärerna och Anna Eriksson på SPF Seniorerna ger tips till pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS