News55

Egenföretagare riskerar låg pension

Pensionsmyndighetens logga på en glasruta. Många egenföretagare riskerar att få låg pension
Många egenföretagare riskerar att få låg pension. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 01 okt. 2024

Många egenföretagare riskerar att få låg pension, de har ingen tjänstepension och de flesta varken pensionssparar eller tar ut en marknadsmässig lön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är viktigt som egenföretagare att sätta sig in i hur man kan spara på bästa sätt för att få ut en tillräcklig pension”, säger Agneta Claesson i ett pressmeddelande.

Hon är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten som låtit göra en undersökning som visar att att många egenföretagare riskerar att få en låg pension.

Undersökningen gjordes av Demoskop bland 520 svarande mellan den 21 och 27 september i år.

Eftersom det är lönen som bygger den allmänna pensionen är det ett problem att fyra av tio egenföretagare inte tar ut en marknadsmässig lön.

Då egenföretagare saknar tjänstepension behöver de kompensera genom att ha ett eget pensionssparande, men det är endast sju av tio som har det.

För att underlätta för egenföretagare har Pensionsmyndigheten tagit fram pensionstips i sin rapport Spara till pension som företagare 2024.

Här är några av tipsen i rapporten:

Ta ut lön om du har ett aktiebolag och överskott om du har enskild firma. Taket för maximalt intjänande till allmän pension är 51 208 kronor i månaden.

ANNONS

Spara mellan 4,5 och 6 procent av din lön eller ditt överskott så att du får samma pensionsnivå som en person med kollektivavtalad tjänstepension. Om din lön eller ditt överskott är mer än 47 625 kronor i månaden behöver du spara 30 till 31,5 procent av det som överstiger de summan.

Kolla upp om du ska spara avdragsgillt eller inte, har du enskild firma och ditt överskott är under 51 208 kronor i månaden är det oftast bättre att inte göra avdrag för pensionssparande i deklarationen, tjänar du mer är det generellt bättre att göra avdraget.

Se till att du har koll på avgifterna i ditt pensionssparande.

Se över dina försäkringar och om du behöver tilläggsförsäkringar, exempelvis kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring.

Fondbolag låter pensionssparare famla i mörkret

Svenska fondbolag brister markant med att ge investerare och pensionssparare relevant och regelrätt information – sju av tio fondbolag får underbetyg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS